Belarusier kvar på Sveriges ambassad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
BelarusTT

Två män som i september tog sig in på Sveriges ambassad i Belarus huvudstad Minsk befinner sig där fortfarande, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Vi har en dialog med dem. De befinner sig ju olovligen på svenska ambassaden. Det är inte, vilket man felaktigt tror – svenskt territorium – utan man har ju gått in där olovandes och är nu där. Och vi har nu en dialog med dem för att försöka lösa situationen, säger utrikesminister Ann Linde (S), som för första gången uttalar som om fallet, till radion.

Männen, en far och en son, vill söka asyl i Sverige och de säger att de riskerar att gripas, misshandlas och ställas inför rätta om de lämnar ambassaden. De ringde på ambassaden den 11 september, efter att ha deltagit i en regimkritisk demonstration.

Det svåraste är att inte veta vad som ska hända. Men de tar väl hand om oss här, säger en av männen till radion via telefon från Minsk.

Det går inte att söka asyl på ambassader, och eftersom männen vägrar att lämna området har ambassaden upplåtit ett rum till dem.

Vi försöker hitta ett sätt som är säkert och värdigt och som bevarar deras integritet på olika sätt genom samtal och dialog, dialog också med andra länder, säger Ann Linde, till Ekot.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons