A-
A+

Belgien lämnar inte ut rappare till Spanien

Den spanska rapartisten José Miguel Arenas Beltrán (till vänster) med sin advokat vid domstolen i Gent i Belgien förra året.
Den spanska rapartisten José Miguel Arenas Beltrán (till vänster) med sin advokat vid domstolen i Gent i Belgien förra året.
SpanienTT-AFP

Belgien lämnar inte ut rapartisten Valtonyc till Spanien, där han dömts till flera års fängelse för sina låttexter.

Hovrätten slår fast en tidigare dom att texterna inte utgör ett brott i Belgien.

Annons

Annons

Valtonyc säger att han "äntligen är fri och glad" efter att ha kämpat i tre år mot den spanska internationella arresteringsordern.

Jag är ingen terrorist och domstolen har visat att jag har rätt, säger han.

"Seger! Efter tre år av rättsliga förfaranden, en omväg till EU-domstolen och till den belgiska författningsdomstolen slår hovrätten fast att Valtonyc inte kan utlämnas", skriver rapparens advokat Simon Bekaert på Twitter.

"En bra dag för musik och yttrandefrihet", fortsätter advokaten, som konstaterar att hovrätten slagit fast att det som han dömts för i spansk domstol inte är ett brott i Belgien.

Spaniens högsta domstol fastställde i februari 2018 en dom mot den då 23-årige rapparen från Mallorca som innebar fängelse i tre och ett halvt år för låtar som enligt domstolen glorifierat terrorism, grovt förtalat kungahuset och innehållit våldshot mot en politiker.

Valtonyc, eller José Miguel Arenas Beltran som han egentligen heter, argumenterade förgäves för sin rätt till yttrandefrihet och konstnärligt skapande, och påpekade att raptexter är extrema, provokativa, bildliga och symboliska.

När det var dags att avtjäna straffet tog han sin tillflykt till Belgien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.