A-
A+

Belgien ska återföra konst från kolonialtiden

Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.
Staty föreställande Kung Leopold II av Belgien som 1885 koloniserade det som då kallades Fristaten Kongo, beläget i centrala Afrika.
KonstTT

Den belgiska regeringen planerar att inrätta en konstkommission som ska gå igenom tusentals museiföremål från kolonialtiden. Syftet är att återföra konsten till Kongo Kinshasa.

Annons

Annons

En gemensam kommissionen bestående av experter från både Belgien och Kongo-Kinshasa ska införas och gå igenom föremål som ska ha förvärvats av Belgien under kolonialtiden, skriver The Art Newspaper.

Arbetet ska fokusera på föremål som finns på det Kungliga Centralafrikanska museet i Tervuren, grannkommun till Bryssel. Konstsamlingarna där uppskattas till fler än 120 000 föremål och dokument. Omkring 85 procent av samlingen tros komma från det område som nu är Kongo Kinshasa, Rwanda och Burundi.

Ramverket kring kommissionen är under uppbyggnad och lagstiftningen som ligger till grund ska klubbas igenom av belgiska parlamentet i slutet av året och de första återförandena inleds under nästa år. En stor del väntas hamna på det nationalmuseum som öppnades i Kinshasa 2019.

När arbetet inleds nästa år blir den första uppgiften för konstkommissionen att klassificera artefakterna och dela in dem i tre kategorier: de som kan konstateras ha blivit plundrade och omedelbart bör överföras, de som lagligen förvärvats och stanna i Belgien och de med oklar härkomst. Dessa kommer inledningsvis bli kvar i Belgiens ägo.

Hittills har omkring 1 000 föremål identifierats och kunnat konstateras vara plundrade.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.