A-
A+

Belgien: "Vi har ingenting att förlora"

Belgiens Ella van Kerkhoven (3), Tessa Wullaert (9) och Tine De Caigny (6) firar den sistnämndas 1–0-mål i måndagens EM-match mot Italien. Härnäst för Belgien väntar en historisk kvartsfinal mot Sverige på fredag.
Belgiens Ella van Kerkhoven (3), Tessa Wullaert (9) och Tine De Caigny (6) firar den sistnämndas 1–0-mål i måndagens EM-match mot Italien. Härnäst för Belgien väntar en historisk kvartsfinal mot Sverige på fredag.
FotbollManchester, TT:s utsände

Belgien har redan uppnått sitt mål i fotbolls-EM.

Men får man chansen att sparka ut en världstvåa och på köpet inspirera framtidens belgiska stjärnor så: Varför inte?

Vi har ingenting att förlora, säger mittfältaren Justine Vanhaevermaet.

Annons

Annons

För fem år sedan deltog Belgiens damlandslag i sitt första stora mästerskap, EM 2017. På måndagen tog "Red Flames" nästa steg, genom att för första gången nå en kvartsfinal.

Det är en på pappret perfekt motståndare för Sverige, som genom att vinna sin grupp bland annat slapp Frankrike, en av förhandsfavoriterna, i slutspelets första runda.

Men Sverige gör nog bäst i att inte underskatta det här belgiska landslaget inför fredagens EM-kvartsfinal.

Sverige är en toppnation, men vi har ingenting att förlora. Vi ska bara gå ut och försöka vinna, säger Justine Vanhaevermaet.

Få heltidsproffs

Readingproffset är ankaret på det belgiska mittfältet och en av bara drygt en handfull spelare i laget som har fotbollen som heltidssyssla. Flertalet i Belgiens EM-trupp kombinerar elitidrotten med studier eller andra jobb, men det har inte hindrat dem hittills i mästerskapet.

Efter 1–1 i premiären mot Island stod belgiskorna upp fint mot Frankrike, 1–2, innan avancemanget säkrades genom 1–0 mot Italien på måndagskvällen.

- Det är galet. Jag förstår inte vad vi har gjort. Det är galet att vi har nått kvartsfinalen, säger målvakten Nicky Evrard.
Det är fantastiskt. Vi satte upp målet inför turneringen att gå vidare till slutspelet. Så det här är ett stort steg för damfotbollen i Belgien och jag hoppas att vi får en boost av det här. När vi gör det vi ska vet vi att vi kan uträtta stordåd, säger Lyonstjärnan Janice Cayman.

Hon var tidigare lagkamrat till svensktrion Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius i franska Montpellier. Men hon har inte haft någon direkt kontakt med dem under EM hittills.

Jag har inte pratat med dem, jag har bara gillat alla bilder de har lagt upp. Men det måste jag kanske lägga av med nu, säger Cayman.

Annons

Annons

"På pappret är Sverige bättre"

Det är uppenbart att de belgiska spelarna redan är nöjda med sin EM-insats. Det hindrar dem inte från att drömma om större skalper.

- Sverige har ett väldigt starkt lag med flera bra spelare. De har imponerat i gruppspelet och jag tror att det blir en tuff match, men vi ska ge allt vi har. Jag tror att de kan underskatta oss och kanske kan vi använda det till vår fördel. Kanske går vi vidare. Man vet aldrig, säger PSV Eindhoven-backen Julie Biesmans.

Justine Vanhaevermaet säger att det mesta talar för svensk seger. Men viljan kan försätta berg och kanske kan belgisk jävlar anamma ställa till det för Sverige

Vi vet att Sverige är tuffa att möta. Men vi ska bara ge allt och se vad som händer. Vi har ingen press alls på oss. På pappret är Sverige bättre, men vi har visat att vi kan göra bra insatser mot bra lag, som mot Frankrike, säger Vanhaevermaet.

Skulle Belgien slå ut världstvåan Sverige vore det inte bara en sensation i EM. Om Justine Vanhaevermaet får drömma kommer det också att inspirera nästa generations fotbollsspelare.

Genom att uppnå bra resultat så kan vi kanske skapa lite intresse i Belgien. Kanske är det många unga tjejer som ser oss spela och tänker ”jag vill bli som dem”. De kanske ser våra framgångar och förhoppningsvis anmäler de sig till ett fotbollslag.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.