A-
A+

Bengtsson skrällen – med i hoppningens OS-lag

Det svenska OS-laget i hoppning, från vänster Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Rolf Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson.
Det svenska OS-laget i hoppning, från vänster Henrik von Eckermann, Peder Fredricson, förbundskapten Henrik Ankarcrona, Rolf Göran Bengtsson och Malin Baryard Johnsson.
RidsportTT

Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson och Henrik von Eckermann var lika väntade som givna OS-resenärer.

Skrällen i det svenska hopplaget i Tokyo:

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson.

Jag är otroligt glad att ha Rolf med. Den erfarenhet han kan tillföra är ovärderlig, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Annons

Annons

OS-truppen presenterades i styrelserummet hos Sveriges olympiska kommitté vid Stockholms stadion.

Till tre fjärdedelar bjöd inte Ankarcrona på överraskningar. Trion Fredricson, Baryard Johnsson och von Eckermann har varit stadiga medlemmar i Ankarcronas mästerskapslag de senaste åren.

Bengtsson var skrällen – och fick platsen i konkurrens med Douglas Lindelöw, Evelina Tovek och Angelica Augustsson Zanotelli.

Imponerande meritlista

När det gäller meriter är det bara Fredricson som kan matcha Bengtsson, 59 – en av Sveriges främsta hoppryttare genom tiderna med en imponerande lång meritlista.

Där sticker EM-guldet i Madrid 2011 ut, åtskilliga GP-segrar, totalseger i Global Champions Tour, två OS-silver – ett individuellt och ett i lag – och en hel annat som trängs i prisskåpet.

Bengtsson var med i Rio de Janeiro 2016, då på Unita. Tidiga 12 fel förstörde de olympiska spelen. Sedan dess har han försökt hitta hästar som kan föra honom tillbaka till de stora scenerna. Ermindo är långt från det färdiga materialet men vass nog för att ekipaget ska få åka till Tokyo.

Henrik Ankarcrona väntar in i det sista med att nominera de tre som hoppar den individuella tävlingen – men Bengtsson är medveten om att han just nu ses som nummer fyra.

Annons

Annons

Hoppas få rida

OS är det största man kan göra, men högst troligt är jag den som inte kommer att rida något alls. Men visst hoppas jag att kan få vara med och bidra med något i lagrundorna, säger han.

Reaktionerna på valet av "RGB" var enbart positiva från resten av laget.

Jättekul. Vi är ett gammalt bra gäng som åker. Det är en fördel att vi känner varandra så väl, säger Fredricson.
Super. Jag är jätteglad för det. Han är en otrolig tillgång på alla sätt och vis. I vår sport är det väldigt viktigt med erfarenhet, säger von Eckermann.

Förbundskaptenen om valet av Rolf-Göran Bengtsson:

Man vill sätta ihop en så homogen trupp som möjligt som man tror tillsammans är stark och där man får ut det bästa av alla. Plus att jag förstås vill ha kapabla hästar.- Tankarna är att det ska bli fantastiskt kul, det har varit många om och men nu är det väldigt nära. Det är en lång process som kommit till sitt slut och nu börjar vi, säger förbundskaptenen.

Rutinerat lag

Ankarcrona om sitt OS-lag:

Om Malin Baryard Johnsson:

Hon har varit med tidigare. Hennes meriter talar för sig självt. Fantastiskt kul att ha en ryttare med sån erfarenhet.

Om Peder Fredricson:

Han kom hem med en silvermedalj för fem år sedan. All In är aktuell. Den hästen vi främst tittar på. Otroligt meriterad ryttare som hållit en hög nivå under en lång tid.

Om Henrik von Eckermann:

Han har levererat stabila resultat under en lång tid. Varit på VM, EM och OS och världscupfinaler.

Om Rolf-Göran Bengtsson:

Jag tror att rutin och erfarenhet är en nyckelfaktor. Alla vet vad som behöver göras och de har gjort det tidigare. Han och Ermindo är ett ekipage vi tror på.

Väntar med att bestämma häst

Fredricson är på förhand det stora svenska hoppet i den individuella klassen. Planen är att All In blir OS-häst igen – fem år efter silvret i Rio. Men Fredricson håller sitt hästval öppet in i det sista.

Det är flera veckor kvar och jag vill gärna skjuta på beslutet så länge som möjligt, säger han.

Hoppningen avgör sist av ridsportens tre OS-grenar och inleds den 3 augusti i Equestrian Park.

Dressyren är först ut och följs av fälttävlan.

Förbundskaptenerna Bo Jenå (dressyr) och Fredrik Bergendorff (fälttävlan) tar inom kort ut sina OS-lag.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!