A-
A+

Bennett premiärminister – Netanyahu får lämna

Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.
Naftali Bennett (till vänster) ledare för Yamina i samspråk med Yair Lapid partiledare för Yesh Atid i knesset på onsdagen.
IsraelTT-AFP-Reuters

Oppositionsledaren i Israel, Yair Lapid, har meddelat landets president att underlaget för regeringsbildningen är klart.

Därmed ser Benjamin Netanyahus drygt tolv år långa tid på premiärministerposten obönhörligen ut att närma sig sitt slut.

Annons

Annons

Annons

Annons

Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.
Benjamin Netanyahu med telefon i handen då Israels parlamentariker på onsdagen röstade fram en ny president.

Det blir ett roterande innehav av premiärministerposten meddelade Yair Lapid, 57 år, när han sent på onsdagskvällen bekräftade för presidenten att han är redo att bilda regering.

Inledningsvis, de två första åren, kommer Naftali Bennett, ledare för Yamina att vara premiärminister. Därefter tar Yair Lapid själv – som också varit finansminister under Netanyahu 2013–2014 – över posten.

"Förändringsblocket"

49-årige Naftali Bennett benämns ofta som ultranationalist och han har bland annat varit utbildningsminister och försvarsminister. Han var också kanslichef hos Netanyahu 2006–2008. Den politiska karriären inleddes efter det att han blivit stormrik genom att sälja ett techbolag i banksektorn.

Yair Lapid, som förutom att ha varit Netanyahus finansminister, är tidigare journalist och tv-ankare.

Hans parti Yesh Atid ("Det finns en framtid") fick 17 platser i parlamentet i det senaste valet med budskapet om en sekulär mittenpolitik. Men Lapid har alltså tvingats söka stöd från alla håll till det som israeliska medier kallar "förändringsblocket".

Det är alltså en minst sagt brokig skara partier som nu kommer att regera, från yttersta bosättarkanten till islamister. Sammanlagt ska åtta partier samsas i den sköra koalitionen.

Annons

Annons

Gnistan till kriget

En stötesten har varit Mansour Abbas, ledare för islamistiska Raam. För att stödja den nya regeringen ska han ha krävt någon form av stopp för de nya regler som gynnar judiska bosättare i ockuperade östra Jerusalem.

Det var egendomskonflikten där, i stadsdelen Sheik Jarrah, som blev den tändande gnistan till kriget mellan Israel och palestinska Gaza tidigare i maj.

Tidigare under onsdagen befann sig alla huvudpersonerna i samma lokal, då parlamentet knesset röstade fram Arbetarpartiets veteran Isaac Herzog som ny president, en i Israel mestadels ceremoniell roll

I det senaste valet den 23 mars kom ingen gruppering i närheten av de nödvändiga 61 mandat som krävs för majoritet bland knessets 120 platser.

Netanyahus Likud fick 30 platser, en tillbakagång med sju. Och hans kontakter med de övriga tolv partierna och konstellationerna i syfte att ragga stöd misslyckades. Den avgående presidenten Reuven Rivlin gav då, som den israeliska grundlagen påbjuder, mandat till Lapid att hitta en regeringsplattform.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss