A-
A+

Bergfeldt begränsas efter "olämplig" kampanj

Journalisten Carina Bergfeldt får begränsat bevakningsområde efter sin Instagraminsamling till Afghanistan. Arkivbild.
Journalisten Carina Bergfeldt får begränsat bevakningsområde efter sin Instagraminsamling till Afghanistan. Arkivbild.
MedierTT

Programledaren Carina Bergfeldt kan i fortsättningen inte bevaka Afghanistan eller biståndsfrågor. Det uppger SVT:s programchef Anne Lagercrantz för "Medierna" i P1, skriver Expressen.

Annons

Annons

Programledaren Carina Bergfeldts insamling till Svenska Afghanistankommittén drog på bara några dagar in över en miljon kronor. Bergfeldt uppmanade på Instagram människor att skänka pengar till Svenska Afghanistankommittén.

Bergfeldt, nyligen utsedd till årets programledare på Kristallengalen, pratshowvärd och tidigare USA-korrespondent, skänkte själv 57 kronor med förhoppningen att ytterligare 99 personer skulle göra detsamma. Det resulterade i fler än 19 000 givare vilket fick organisationens gåvosystem att närmast haverera.

Stark kritik

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att initiativet väckt stark kritik på SVT, där hennes kollegor fruktar att insamlingen ska påverka synen på tv-bolagets oberoende. Divisionschefen för SVT Nyheter, Anne Lagergcrantz uppgav då att hon fört samtal med Carina Bergfeldt och att man var överens om att hon inte längre kunde bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén. Till " Medierna " i Sveriges Radio P1 säger Lagercrantz nu att Carina Bergfeldt inte heller får bevaka Afghanistan eller biståndsfrågor.

Det här är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det. Det får konsekvenser, säger Lagercrantz till "Medierna".
Det här är en stor sak. Det har bara hänt ett fåtal gånger under min tid på SVT. Och det innebär att hon som reporter inte står fri i att bevaka allt, säger Lagercrantz.

Annons

Annons

Fick "godkännande"

Carina Bergfeldt har tidigare uppgivit för Expressen att hon fått ett godkännande för insamlingen i ett mejl från SVT:s etikavdelning. Albert Svanberg, chefen för SVT:s programetik medger i "Medierna" att mejlet kan tolkas som ett slags godkännande.

Det stämmer att en medarbetare skrev ett meddelande till Carin Bergfeldt i samband med att insamlingen blev känd. Det meddelandet var olyckligt formulerat. Jag kan förstå att hon tolkade det som något slags godkännande, vilket inte var avsikten, säger han till "Medierna" i P1.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!