A-
A+

Bergsskog lagrar mer kol än i Amazonas

Enligt en forskarstudie lagrar afrikanska bergsskogar betydligt mer kol per ytenhet än Amazonas regnskog. Arkivbild.
Enligt en forskarstudie lagrar afrikanska bergsskogar betydligt mer kol per ytenhet än Amazonas regnskog. Arkivbild.
KlimatTT

Afrikanska bergsskogar lagrar avsevärt större mängder kol än vad som tidigare varit känt, enligt en ny studie. Samtidigt har stora mängder av skogarna redan gått förlorade – vilket påverkar växthusgasbalansen.

Annons

Annons

Enligt studien, som publiceras i tidskriften Nature, lagrar afrikanska bergsskogar betydligt mer kol per ytenhet än Amazonas regnskog och lika mycket kol som låglandsskogar i Afrika, enligt ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Det innebär att rådande beräkningar av kollagringen i de afrikanska bergsskogarna – som utgår från att 89 ton kol per hektar lagras – gravt underskattar bergsskogarnas roll vad gäller den globala växthusgasbalansen.

"Vi hoppas att studien kan bidra till förbättrad finansiering för bevarandet av dessa skogar, när det nu är uppenbart vilken betydelse de har för att bromsa klimatförändringarna", säger Göran Wallin, universitetslektor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna är kunskap om hur mycket kol som bergsskogar lagrar särskilt viktig för de tio afrikanska nationer som enbart har sina tropiska skogar i bergsområden.

Studien betonar även vikten av att undvika avskogning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!