A-
A+

Berlinfestivalen gör upp med nazistförflutet

En visning vid Berlins filmfestival i coronaanpassad form 2021. Arkivbild.
En visning vid Berlins filmfestival i coronaanpassad form 2021. Arkivbild.
FilmTT

Berlins filmfestival har "inte formats" av att dess grundare var en högt uppsatt nazist, enligt en ny granskning.

Annons

Annons

Festivalen tillsatte 2020 en utredning av sin grundare Alfred Bauers nazistförflutna. Detta eftersom uppgifter om att Bauer varit högt uppsatt nazist inom Joseph Goebbels propagandaministerium under andra världskriget – och att han försökt dölja detta faktum – skakade festivalen.

Utredningen leds av Ifz, Institutet för samtidshistoria. Nu har en andra granskning presenterats, med ett antal uppgifter som kommer att diskuteras närmare i början av november vid en offentlig debatt.

Slutsatsen av granskningen är att Bauers nazistiska åsikter "inte har format" Berlins filmfestivals inriktning, skriver Variety.

Enligt Ifz framkom redan 1960 anklagelser mot Bauer, men då fanns vare sig tillräckliga bevis eller dokumentation av hans förflutna. Innan Bauer blev chef för Berlinfestivalen ska han ha försökt att få igenom en visning av en Karl Ritter-film, en av de mest framstående nazistregissörerna. Visningen förhindrades dock av det tyska parlamentet.

Alfred Bauer ledde festivalen från 1951 fram till sin bortgång 1976. Hans generella hållning var att festivalen skulle vara opolitisk och "åskådliggöra vikten av ett fritt samhälle".

I utredningen framläggs också dokumentation som visar att även människor som varit kritiska mot nazistregimen spelat en stor roll i festivalens historia. Festivalen ska "inte ha karakteriserats av nazistisk ideologi", heter det i granskningen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.