Besked om Securitasutdelning räckte inte

Säkerhetskoncernen Securitas återinför ett tidigare förslag om utdelning för 2019. Arkivbild.
Säkerhetskoncernen Securitas återinför ett tidigare förslag om utdelning för 2019. Arkivbild.
EkonomiTT

Aktien i säkerhetskoncernen Securitas sjunker efter en kvartalsrapport. Detta trots beskedet att styrelsen återinför det utdelningsförslag som drogs tillbaka i april.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Beskedet om utdelning kommer i en delårsrapport där Securitas redovisar en vinst före avskrivningar på 1 327 miljoner kronor, ned från 1 574 miljoner kronor ett år tidigare.

Försäljningen sjönk samtidigt till 26,5 miljarder, från 28,2 miljarder kronor ett år tidigare.

En femtedel av värdet utraderat

Resultatet låg i linje med förväntningarna.

"Mot bakgrund av den förbättrade finansiella situationen och den starka finansiella ställningen men med en fortsatt försiktig hållning, har styrelsen beslutat att återinföra utdelningsförslaget", skriver vd Magnus Ahlqvist i en kommentar.

Ahlqvist skriver samtidigt att stor osäkerhet kvarstår vad gäller hur varaktig pandemin blir och vilka de långsiktiga konsekvenserna blir.

Securitasaktien åkte upp och ned i turbulent handel efter beskedet. Men efter drygt en halvtimme hade den stabiliserat sig kring nollstrecket efter att inför rapporten ha legat på drygt plus två procent.

Sedan årsskiftet har Securitas därmed tappat drygt en femtedel av sitt börsvärde.

Annons

Annons

Besparingseffekter i fjärde kvartalet

Företagsledningen lanserade under andra kvartalet ett stort besparingsprogram till följd av coronakrisen.

"Vi började implementera programmet under det tredje kvartalet och omstruktureringskostnader om 59 miljoner kronor redovisades som jämförelsestörande poster. De första besparingarna kommer att få effekt under det fjärde kvartalet och kommer därefter gradvis öka", skriver Ahlqvist i en kommentar.

"Det slutliga beloppet av omstruktureringskostnaderna kommer i stort bero på förändringar av statliga bidrag samt av utvecklingen av verksamheten inom flygplatssäkerhet", tillägger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons