Beskedet som talar emot Finnkampen

Herrarnas 200 meter under Finnkampen på Stockholms stadion i fjol.
Herrarnas 200 meter under Finnkampen på Stockholms stadion i fjol.
FriidrottTT

Finlands regering häver inte reserestriktionerna för svenskar. Det talar för att Finnkampen i Tammerfors ställs in.

Vi kan få besked i morgon, så än så länge lever hoppet, säger Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet.

Annons

Annons

Visserligen har Finland beslutat att resor mellan "lokala gränssamhällen" ska tillåtas, exempelvis mellan svenska Haparanda och finländska Torneå. Men samtidigt återinförs reserestriktioner för ett antal länder som det tidigare har varit okej att resa till, som Tyskland, Grekland, Malta, Norge, Danmark och Island.

Det gör att det troliga beskedet som Finlands friidrottsförbund ska ge det svenska på torsdagen, enligt indikationer som svenskarna fått, är att den traditionella friidrottskampen i Tammerfors den 5–6 september ställs in.

Presenterat åtgärder

Olsson hoppas dock att de åtgärder som man är beredd att göra för att coronasäkra arrangemanget ska räcka för ett positivt besked.

Vi har sagt att vi kan flyga in och tillbaka samma dag, att vi inte bor över i Finland. Att vi har en egen buss som hämtar på flygplatsen och en egen entré på arenan. Vi kan också testa alla aktiva innan vi åker och inte ha med några onödiga ledare, säger Olsson.

Flera svenska friidrottare har varit i Finland och tävlat i sommar, exempelvis Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Kim Amb. Då har de kunnat hänvisa till yrkesutövningsprincipen.

Annons

Annons

Inte yrkesutövning

Finländska förbundet har gjort bedömningen att i Finnkampen har inte alla deltagare den mån av yrkesutövningsprincip. Tävlingen har heller inte samma profil som en gala som har prispengar och "appearance money", säger Olsson.
Men man skulle kunna tänka så här också – att om man nu tagit beslut i den finländska regeringen, varför vänta till i morgon för att kungöra det (om Finnkampen). Någonstans finns det en förhoppning att man tittar på det ett varv till och därför kommer med ett beslut i morgon. Men det kanske bara är en from förhoppning från min sida.

Det svenska förbundet har fått kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) att ta kontakt med finländska regeringsföreträdare i frågan.

Den första Finnkampen genomfördes 1925 och har sedan genomförts årligen sedan 1945.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons