Beslaget av Aron Flams bok hävt: "Upprättelse"

Aron Flam. Arkivbild.
Aron Flam. Arkivbild.
KulturTT

Patent- och marknadsöverdomstolen i Stockholm häver beslaget av komikern och författaren Aron Flams bok "Det här är en svensk tiger".

Annons

Annons

"Beslutet från Patent- och marknadsöverdomstolen i dag att häva beslaget är en upprättelse för Aron Flam och en sträng reprimand till åklagaren", säger advokat Monique Wadsted, i ett uttalande.

Wadsted företräder Aron Flam och Samizdat Publishing, det förlag som ger ut boken. Hon utgår nu från att åtalet mot Flam läggs ner.

"Sverige är inte ett land där staten ska häkta böcker och ställa satiriker och debattörer inför rätta", säger hon.

Beslagtogs i juni

Aron Flam är åtalad för upphovsrättsbrott efter att han på omslaget till sin bok parafraserat symbolen "En svensk tiger", som användes i en vaksamhetskampanj under andra världskriget. På framsidan till Flams bok gör tigern en Hitlerhälsning och bär hakkorsbindel.

Monique Wadsted utvecklar sitt resonemang för sitt TT.

Det här är allvarliga frågor. Det är anmärkningsvärt att ge sig på en satiriker och ett litterärt verk. Det här rör yttrandefrihetens innersta kärna, säger hon och fortsätter:
Det är ett inte ens fråga om ett upphovsrättsintrång. Omslaget är en uppenbar parodierande satir och ett självständigt verk med eget meningsinnehåll. En kritik av Sveriges eftergivna hållning till Nazityskland under andra världskriget.

Annons

Annons

"Lättad och tacksam"

Det var Beredskapsmuseet, som äger rättigheterna till Bertil Almquists symbol, som anmälde komikern för upphovsrättsbrott och i juni beslagtog åklagarmyndigheten den tredje upplagan av boken på 2 282 exemplar – ett beslut som nu alltså hävs.

Patent- och marknadsöverdomstolen skriver i beslutet att åklagaren i nuläget inte har presenterat tillräckligt med underlag kring det påstådda upphovsrättsintrånget för att ett beslag ska vara befogat.

Aron Flam kommenterar beslutet på Twitter med orden "lättad och tacksam".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons