A-
A+

Beslut om slutförvar dröjer

Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP). Arkivbild.
Per Bolund, miljö- och klimatminister (MP). Arkivbild.
EkonomiTT

Ett beslut om slutförvar för använt kärnbränsle är ännu "ett antal månader" bort, enligt miljö- och klimatminister Per Bolund (MP).

Farsartat, anser SD som ska överväga misstroende.

M och KD är besvikna över brist på besked.

Annons

Annons

Den enda som känner osäkerhet är Per Bolund eftersom han våndas inför sitt eget parti, det är det det kokar ner till, säger Lars Hjälmered, ordförande i riksdagens näringsutskott och energipolitisk talesperson för Moderaterna.

Efter utskottets senaste hearing om mellanlager och slutförvar med företrädare för kärnkraftsoperatörer, Svensk kärnbränslehantering, berörda kommuner och andra involverade mötte utskottet också Per Bolund. Bolund kunde bara meddela att regeringen fortsätter att bereda frågan om slutförvar, efter sommarens beslut om att bryta ut och godkänna mellanlagret i Oskarshamn.

Förändrar inget

Så sent som häromdagen kom Strålsäkerhetsmyndigheten med ett remissvar på frågor om hållbarheten för de kopparkapslar som kärnbränslet ska läggas i. De studier som regeringen bad myndigheten titta på förändrar inget, var slutsatsen.

I veckan väntas Kärnavfallsrådet lämna sitt remissvar om samma studier. Per Bolund säger att regeringen ska analysera remissvaren och därefter avgöra om det finns anledning att ställa ytterligare frågor.

På frågan om vad tidsplanen är för ett regeringsbeslut om slutförvaret, säger miljöministern:

Jag kan inte säga mer än ett antal månader. Vi hanterar det här så skyndsamt som möjligt.

Annons

Annons

Vinna tid?

Det sade Bolund i våras också. En del kritiker har hävdat att regeringens enda skäl för den senaste remissrundan var att vinna tid och slippa ta beslut.

Absolut inte, säger Per Bolund och tillägger:
Jag vill också poängtera att det inte är regeringen som har väckt frågor om kopparkapselns hållbarhet utan det är mark- och miljödomstolen som sa att man inte kan ge tillåtlighet om man inte har större säkerhet om kopparkapseln. Då är det självklart att regeringen ställer frågor om det.

Men Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström är inte imponerad.

Jag kommer att diskutera frågan om en eventuell misstroendeförklaring med min partiledare för att kunna fart på frågan och för att regeringen ska arbeta mer seriöst med frågan, säger han.

Bröt ut frågan

Camilla Brodin (KD) säger:

Det här visar ju bara att Miljöpartiet inte vill ta beslut om kärnavfallet och slutförvaret.

I våras varnade Vattenfall för att mellanlagret för använt kärnbränsle i Oskarshamn riskerar att bli fullt om några år, med följd att reaktorer då kan behöva stoppas. Kort därefter tog regeringen beslut om att bryta ut frågan om att tillåta mer lagring i Oskarshamn från ärendet om slutförvaret, eftersom ett beslut om hela ärendet skulle kunna dra ut på tiden så mycket att mellanlagret riskerar att bli fyllt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.