A-
A+

Betalsystem används för penningtvätt och terror

Flera svenska myndigheter varnar för att betalsystemet hawala används för penningtvätt och terrorfinansiering. Arkivbild.
Flera svenska myndigheter varnar för att betalsystemet hawala används för penningtvätt och terrorfinansiering. Arkivbild.
EkonomiTT

Annons

Det inofficiella betalningssystemet hawala utnyttjas för penningtvätt och för att finansiera terrorism, slår flera svenska myndigheter fast i en rapport.

Hot och sårbarhet ligger på nivå 4, vilket är den högsta nivån. Bedömningen görs utifrån att systemets struktur ökar möjligheten till anonymitet och försvårar spårbarheten av pengar.

Minskade möjligheter till fysisk in- och utförsel av kontanter, skärpt straffskala och höjda krav för registrering hos Finansinspektionen. Det är några förslag på åtgärder för att förhindra att det inofficiella betalningssystemet hawala utnyttjas i kriminella syften, som myndigheterna presenterar.

"Hawala som system för penningöverföring är komplext. Det behövs ett bättre system i Sverige med allt från effektivare tillsyn och högre grad av regelefterlevnad till ren brottsbekämpning, kopplat till hawala", säger Peter Berggren, sektionschef vid nationella operativa avdelningen på polisen, i ett pressmeddelande.

Bakom rapporten står flera myndigheter, som Polismyndigheten, Säpo, Finansinspektionen och Ekobrottsmyndigheten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.