A-
A+

Betty White död – 99 år gammal

Skådespelaren Betty White har avlidit, 99 år gammal. Arkivbild.
Skådespelaren Betty White har avlidit, 99 år gammal. Arkivbild.
NöjeTT

Tv-ikonen Betty White, med en åtta decennier lång karriär bakom sig har avlidit, 99 år gammal, skriver New York Post.

Annons

Annons

Den åttafaldiga Emmy-vinnaren innehar rekordet för den längsta tv-karriären inom underhållningsbranschen. Hon debuterade redan 1939 och fortsatte att framträda som skådespelare, programledare och gäst i tv-shower långt in på 1990-talet.

Mest känd är hon för sin roll som den promiskuösa matlagningsvärden Sue Ann Nivens i "The Mary Tyler Moore show" på 1970-talet och som den söta men enfaldiga Rose Nylund i "Pantertanter" på 1980-talet.

Om en skådespelare kan få spela en sådan karaktär under sin karriär är det stort. Både de här rollerna har fått klassikerstatus, säger Robert Thompson, tv-professor vid Syracuse University, till New York Post.

Betty White var också en uppskattad gäst i olika tv-shower tack vare sin frispråkighet.

Om Betty White fanns med på gästlistan så visste du att det skulle bli roligt. Ju äldre hon blev, desto mer tolererade tv hennes rättframma sätt. Hon blev känd för att man aldrig visste vad som skulle komma ur hennes mun, säger Robert Thompson.

2010 startade White-fans en Facebook-kampanj för Betty White skulle vara värd för "Saturday night live". Nästan en halv miljon personer gillade uppropet och vid 88 års ålder blev hon den äldsta personen som hittills stått värd för underhållningsprogrammet. Dessutom vann hon sin sjunde Emmy för framträdandet.

White gjorde också sex säsonger av komediserien "Hot in Cleveland" och var värd för humorshowen "Betty White's off their rockers" och "Betty White's smartest animals in America", där hon fick ge uttryck för sin livslånga kärlek till djur.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.