-
+

Betydande lavinfara i svenska fjällen

Naturvårdsverket varnar för lavinfara på flera håll i den svenska fjällvärlden. Arkivbild.
Naturvårdsverket varnar för lavinfara på flera håll i den svenska fjällvärlden. Arkivbild.
VäderTT

Naturvårdsverket varnar för betydande lavinfara på flera platser i den svenska fjällvärlden till och med lördag kväll.

Vårt råd är generellt att vänta med brantåkning den här helgen, säger lavinexperten Petter Palmgren till TT.

Annons

Annons

Varningar är utfärdade i Västra Härjedalsfjällen, södra Jämtlandsfjällen, södra Lapplandsfjällen, västra Vindelfjällen och i Riksgränsfjällen, enligt Naturvårdsverkets tjänst Lavinprognoser.

"Ser du sprickor som skjuter iväg när du går eller åker i snön eller hör suckande "whumpf"-ljud bör du backa och välja flackaste vägen därifrån", skriver Naturvårdsverket om läget i västra Härjedalsfjällen och fortsätter:

"Tyngden av en skidåkare eller skoteråkare kan räcka för att utlösa stora laviner".

Den som är ute med skidor eller skoter bör planera i förväg och hålla avstånd till branta lutningar på mer än 25–30 grader, säger Petter Palmgren, lavinexpert vid Naturvårdsverket, som betonar vikten av att följa myndigheternas råd.

Vårt råd är generellt att vänta med brantåkning den här helgen. Det har varit en väldigt lång period med ganska lite snöfall och det här är första lite större snöfallet på lång tid.

Palmgren säger att det oftast är betydande lavinfara i samband med stora stormar, då det är svårt att vara ute. Nu är det mer förrädiskt.

Det är inte sämre väder än att det går att ta sig ut.

Det finns ingen varning för Kebnekaisefjällen eftersom Naturvårdsverket ännu inte har börjat utfärda lavinprognoser för området.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss