Betyg från årskurs 4 – om skolan vill

Nästa läsår kan det bli betygsdags redan i årskurs 4. Beslutet blir upp till varje rektor. Arkivbild.
Nästa läsår kan det bli betygsdags redan i årskurs 4. Beslutet blir upp till varje rektor. Arkivbild.
UtbildningTT

De skolor som vill ska kunna ge sina elever betyg från och med årskurs 4. Regeringen har nu överlämnat ett förslag om detta till Lagrådet.

Annons

Annons

Enligt lagförslaget är det upp till rektor på varje skola att, efter att ha lyssnat på sina lärare, fatta beslut om tidigare betyg.

"Förslaget i lagrådsremissen innebär inte att någon skola måste införa tidigare betyg. Det blir upp till rektorn att bedöma om det är lämpligt att införa tidigare betyg på skolan och vilka åtgärder som kan krävas för att minska eventuella negativa effekter, till exempel ökad stress hos eleverna", säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Risken för betygsstress var ett av de skäl mot förslaget som framfördes under remissomgången. Ett annat var att ingen forskning visat att betyg från årskurs 4 skulle öka elevernas kunskaper

De nya bestämmelserna om betyg från årskurs 4 föreslås träda i kraft den 1 april nästa år så att de rektorer som vill kan besluta om att införa tidigare betyg från höstterminen 2021.

För de skolor som inte vill införa tidigare betyg gäller som tidigare att betyg sätts från och med årskurs 6.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons