-
+

Biden: Amerika är tillbaka

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
G7TT-AFP-Reuters

"Kampen mellan demokrati och autokrati befinner sig vid en brytpunkt", konstaterar USA:s president Joe Biden i sitt debuttal till den mäktiga G7-gruppen.

Annars dominerar frågor om pandemin, världsekonomin, Kina och klimatet mötet som denna gång hålls i digital form.

Annons

Annons

Mötet är det första i G7-gruppen – sju ledande demokratier med USA i spetsen – sedan april i fjol, och alltså även det första för Biden som amerikansk president.

Den amerikanske presidenten förklarade i sitt tal att USA "är fast beslutet att åter förtjäna Europas tillit".

Jag skickar ett tydligt meddelande till omvärlden. Amerika är tillbaka. Den transatlantiska alliansen är tillbaka, slår Biden fast i talet där han också säger att Ryssland "attackerar våra demokratier".

"Försvara demokratin"

Han understryker också vikten av att försvara demokratin som system.

Vi måste försvara den (demokratin). Förstärka den. Förnya den. Vi måste bevisa att vår modell inte är någon historisk relik".

På grund av pandemin sker sammanträdet digitalt. Covid-19 är också ett givet tema i diskussionerna mellan Biden och stats- och regeringschefer från Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Japan och Kanada.

"Den här virtuella sammankomsten med ledare för världens ledande demokratiska marknadsekonomier är ett tillfälle för president Biden att diskutera hur covid-19-pandemin ska övervinnas och den globala ekonomin ska återuppbyggas", skrev Vita huset i ett uttalande inför G7- mötet.

Annons

Annons

Covax-miljarder

Samtidigt meddelade Vita huset att Biden utlovar fyra miljarder dollar, motsvarande över 34 miljarder kronor, i stöd till Världshälsoorganisationens (WHO) globala vaccinprogram Covax. Beskedet var att hälften ska betalas ut i slutet av månaden, medan resten kommer att portioneras ut de kommande två åren.

Utbetalningarna ska redan ha godkänts av kongressen.

Joe Biden har länge gjort en poäng av att han vill öka USA:s deltagande i olika internationella samarbetsorgan, i bjärt kontrast mot sin föregångare Donald Trump och dennes paroll "Amerika först".

Hittills har det bland annat tagit sig uttryck i att USA har återinträtt i Parisavtalet och blivit medlem i WHO igen.

"Vaccin enda vägen"

Även EU öppnar plånboken och utökar de tidigare utlovade Covax-anslagen. Enligt ett gemensamt uttalande på fredagseftermiddagen av de sju länderna utökas stödet till Covax till sammanlagt 7,5 miljarder euro, motsvarande drygt 75 miljarder kronor.

Tyskland var ett av de länder som tidigare under dagen gav besked om att landet utöver de 600 miljoner euro redan avsatts för vaccinationer i ekonomiskt eftersatta länder kommer ytterligare 1,5 miljarder euro (drygt 15 miljarder kronor) att anslås.

"I dag vill vara tydliga med att vi står vid de fattiga ländernas sida. Tyskland avsätter 1,5 miljarder euro till Covax, WHO och andra (aktörer)", meddelade den tyske finansministern Olaf Scholz i ett uttalande.

"Vaccin är den enda vägen ur pandemin", konstaterade Scholz.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss