A-
A+

Biden bad om ursäkt för Trumps klimatavhopp

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.
KlimatTT:s utsända i Glasgow

Världens "största utsläppare" måste höja sina ambitioner på hemmaplan för att nå de gemensamma målen, uppmanade Frankrikes president Emmanuel Macron på klimatmötet i Glasgow.

Jag ber om ursäkt för det faktum att USA, den förra administrationen, drog sig ur Parisavtalet, sade kollegan Joe Biden.

Annons

Annons

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Stefan Löfven välkomnas till klimatmötet av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Stefan Löfven välkomnas till klimatmötet av Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Långa köer för att komma in på klimatmötet COP26 i Glasgow. I två dagar kommer världsledare att mötas och tala – kan de bidra till att höja ambitionerna?
Långa köer för att komma in på klimatmötet COP26 i Glasgow. I två dagar kommer världsledare att mötas och tala – kan de bidra till att höja ambitionerna?

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson välkomnade klimatdelegaterna till Glasgow genom att prata om den skotska stadens mest berömda fiktive son: James Bond. Han drog paralleller mellan hur filmagenten måste desarmera en bomb och den situation som mänskligheten nu befinner sig i.

Domedagsmanicken är på riktigt och klockan tickar till den ursinniga rytmen av hundratals miljarder turbiner och system… som täcker jorden i en kvävande filt av koldioxid, sade Johnson vid invigningen av klimattoppmötet COP26 i Glasgow.

Johnson gjorde också en passning till Greta Thunberg och sade att om inte världsledarna agerar snabbt kommer mötet bara att sluta med en massa tomma ord och "bla, bla, bla" – en farhåga som klimataktivisten tidigare har vädrat inför COP26.

Tar vi inte klimatförändringarna på allvar i dag, kommer det att vara försent för våra barn att göra det i morgon.

Det kommer att bli svårt – men det är inte omöjligt, framhöll Johnson.

Vi kanske inte känner oss som James Bond. Inte alla av oss ser nödvändigtvis ut som James Bond. Men vi har möjlighet att att göra det här mötet till det tillfälle då mänskligheten började desarmera den där bomben.

Ber om ursäkt

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade världens "största utsläppare" att höja sina ambitioner på så sätt att även deras nationella strategier överensstämmer med det gemensamma målet om 1,5 graders uppvärmning.

Det är det enda sättet att göra vår strategi trovärdig igen.

USA:s president Joe Biden, som beslutade att återansluta till Parisavtalet under hans första dag i Vita huset, bjöd på en offentlig ursäkt för att föregångaren Donald Trump lämnade avtalet.

Jag borde inte be om ursäkt, men jag ber om ursäkt för det faktum att USA, den förra administrationen, drog sig ur Parisavtalet och därmed satte oss i en svår sits.

Enligt Biden bör den massiva respons som krävs för att stoppa klimatkrisen ses som en möjlighet för världens ekonomier.

Inom den växande katastrofen tror jag att det finns en otrolig möjlighet – inte bara för USA, utan för oss alla.

FN:s generalsekreterare António Guterres betonade allvaret och målade en mörk bild av framtiden.

Vi gräver våra egna gravar. Vår planet förändras framför våra ögon – från havsdjupen till bergstopparna, från smältande glaciärer till obevekliga extrema väderhändelser.

Annons

Annons

Långa köer

Helikoptrar smattrade i luften och köerna ringlade långa in till mötet. Mer än 21 000 delegater från nära 200 länder, 14 000 observatörer och 4 000 journalister är ackrediterade till FN-konferensen som pågår i tolv dagar.

Att hålla coronasäkert avstånd är en utmaning, men för att släppas in krävs munskydd och ett dagsfärskt covid-test. Så hoppas värden Storbritannien att klimatmötet inte ska bli ett superspridarevenemang.

Stats- och regeringschefer har anlänt på löpande band. På en pressträff konstaterade statsminister Stefan Löfven (S) att mycket står på spel.

Det är uppenbart att det kommer att vara hårda förhandlingar in i kaklet. Fler behöver göra mer för att säkerställa att målet om att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kan nås, sade han.
Vetenskapen är mycket tydlig, vi måste snabba upp genomförandet av Parisavtalet.

"En skam"

2009 lovade rika länder att bidra med 100 miljarder dollar om året fram till 2025 för att finansiera klimatomställningen i fattigare länder. Det löftet har ännu inte nåtts.

Det är en skam att vi inte har lyckats med det hittills och det kommer att försvåra förhandlingarna, sade Löfven.

Ett mål för COP26 är att hålla liv i målet om 1,5 grader, så här sex år efter det att nästan alla världens länder enades om Parisavtalet.

Fler och fler pratar om 1,5 grader som uppnåeligt. Det går att komma framåt bara den politiska viljan finns och om den politiska viljan finns i Glasgow går det att uppnå resultat, sade Löfven.

Förhoppningen är att världsledarna ska sätta tonen för mötet – att ambitionerna ska höjas och matcha vad de lovade i Paris för sex år sedan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.