A-
A+

Biden bjuder in vänner för att finna färdväg

President Joe Biden möter Dominikanska republikens president Luis Abinader inför helgens amerikanska toppmöte.
President Joe Biden möter Dominikanska republikens president Luis Abinader inför helgens amerikanska toppmöte.
USATT

USA hoppas få med sig tio vänligt sinnade länder i ett gemensamt försök att lösa migrationskrisen på de amerikanska kontinenterna.

Målet är också att minska handelsberoendet av Kina.

USA:s president Joe Biden tog emot ledarna från tio länder i Washington DC på fredagen för ett tvådagarsmöte om främst två frågor som tär på Nord- och Sydamerika.

Länderna som tackat ja till Washington DC:s inbjudan är Kanada, Mexiko, Dominikanska republiken, Costa Rica, Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Chile och Uruguay.

Idén till mötet väcktes vid en sammankomst i Los Angeles förra året om de amerikanska kontinenternas framtida inriktning. Den akuta frågan då – och nu i Washington – är den pågående migrationen där många människor från Central- och Sydamerika försöker ta sig till främst USA med förhoppningen om en förbättrad framtid.

"Ekonomiska möjligheter"

Talespersonen för USA:s nationella säkerhetsråd, John Kirby, sade att mötet ska försöka finna lösningar för "meningsfulla ekonomiska möjligheter" för utsatta länder. Han sade att migrationen är en "gemensam utmaning".

USA:s finansminister Janet Yellen understryker inför mötet att en gemensam hållning i handelsfrågor är avgörande, där betydelsen av att sprida importvägar är avgörande för länderna. USA vill vidga handelsutbytet "med pålitliga partner och allierade", enligt Yellen.

Strategin innebär enorma möjligheter för att stärka tillväxten i Latinamerika och Karibien, sade finansministern i ett tal på utvecklingsbanken Inter-American Development Bank, rapporterar AP.

Kinas roll

Uttalandet är en direkt kommentar om Kinas starka roll som exportör till Nord- och Latinamerika.

Men flera länder lyser med sin frånvaro vid mötet i Washington DC, vilket visar på ett tydligt motstånd mot USA i flera länder i Latinamerika och Karibien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.