A-
A+

Biden: "En mörk tid i vår gemensamma historia"

Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Joe Biden under Quad-mötet i Tokyo.
Indiens premiärminister Narendra Modi och USA:s president Joe Biden under Quad-mötet i Tokyo.
JapanTT-AP-AFP

Ledarna för Japan, Australien, USA och Indien träffas i Tokyo i samarbetet som brukar kallas "the Quad". Om inte samtalsämnena redan var givna påminde Kina och Ryssland om hur spänd geopolitiken är genom att skicka ut koordinerat stridsflyg över Japanska och Östkinesiska haven.

Annons

Annons

"Rysslands invasion av Ukraina skakar de fundamentala principerna i den internationella ordningen", säger Japans premiärminister Fumio Kishida i ett gemensamt uttalande efter mötet.

Länderna, vars partnerskap bland annat har till syfte att motverka kinesisk dominans, motsätter sig alla ensidiga försök att "förändra status quo med våld, särskilt i Indo-Stillahavsregionen", fortsätter Kishida.

Oron över Kinas inflytande i Stillahavsområdet har ökat sedan Salomonöarna och Kina nyligen slöt en säkerhetspakt, som kan innebära att Kina på ögruppens begäran kan skicka styrkor dit.

"Djup oro"

På Quad-mötet deltog också USA:s president Joe Biden, Indiens premiärminister Narendra Modi och Australiens nya premiärminister Anthony Albanese.

Medan de sammanträdde dök kinesiska och ryska stridsplan upp ute på haven mellan Japan och det asiatiska fastlandet. Japan uppfattade de uppenbart koordinerade flygningarna som hotfulla, och uttryckte "djup oro" i meddelanden till Ryssland och Kina, uppger försvarsminister Nobuo Kishi.

På mötet kom man överens om ett nytt initiativ just för att ha koll ute till havs, och kunna följa i synnerhet Kinas aktivitet i regionen, meddelar Quad-länderna. De närmaste fem åren ska de lägga 50 miljarder USA-dollar (motsvarande nästan en halv biljon kronor) på infrastruktur och investeringar i området.

Annons

Annons

"Mörk tid"

Något fördömande gentemot Kina eller Ryssland nämndes inte men president Biden tog upp kriget i Ukraina.

Det här är mer än en fråga för Europa. Det är en global fråga, säger president Joe Biden på en pressträff i samband med mötet.

Joe Biden nämnde inget specifikt land men hans meddelande tycks, åtminstone delvis, riktat till indiske premiärministern Narendra Modi. Indien har vare sig fördömt Ryssland för att ha invaderat Ukraina eller infört sanktioner mot landet, till skillnad från de andra länderna i Quad-samarbetet och de flesta av USA:s allierade.

Vi navigerar i en mörk tid i vår gemensamma historia, fortsätter Biden.
Världen måste hantera det och det gör vi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.