Biden: Förödande om ej covidpaket skrivs under

USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s tillträdande president Joe Biden. Arkivbild.
USATT-Reuters

USA:s tillträdande president Joe Biden varnar för "förödande konsekvenser" om president Donald Trump fortsätter att fördröja undertecknandet av det krisstödspaket som kongressen tidigare i veckan röstade igenom.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Denna avsaknad av ansvarstagande får förödande konsekvenser. I dag kommer omkring tio miljoner amerikaner att förlora sin arbetslöshetsförsäkring", konstaterade Biden i ett uttalande på lördagen.

Att Donald Trump inte har velat godkänna stödpaketet, som bland annat syftar till att dämpa coronapandemins effekter för enskilda amerikaner och stödja företag, innebär också att nästa års statsbudget inte har godkänts.

Utbetalning av stödcheck

Från och med tisdag nästa vecka riskerar landet en partiell nedstängning av statsapparaten om den nya budgeten inte har fått klartecken.

Efter att republikanerna och demokraterna med mycket möda till slut lyckades enas om ett stödpaket värt 900 miljarder dollar, lade Trump ut en video där han konstaterade att summan var "skamlig".

I stället vill republikanen Trump öka på stödet rejält.

Det framförhandlade beloppet skulle innebära att skattebetalande amerikaner var och en får en check på 600 dollar av staten.

Jag ber kongressen att ändra det här lagförslaget och höja löjligt låga 600 dollar, till 2 000 dollar, eller 4 000 dollar till par, sade presidenten i videon som lades ut på Twitter.

Med utspelet gick Trump emot sina partikamrater i kongressen som där stoppat Demokraternas försök att höja summan på stödpaketet över de 900 miljarder som man till slut enades om.

Annons

Annons

"Ekonomisk förödelse"

"Förseningarna innebär att fler mindre företag inte kommer att överleva denna mörka vinter, eftersom de saknar de medel som krävs. Och amerikaner får vänta ytterligare på de direktutbetalningar som de har rätt att förvänta sig så fort som möjligt för att kunna hantera den ekonomiska förödelse som covid-19 orsakat", fortsatte Biden i uttalandet.

USA är hårt drabbat av coronaviruspandemin, med över 18 miljoner konstaterade fall och mer än 330 000 döda. Ekonomin har fått sig en rejäl törn och kongressen kritiserades under hösten för att man inte kunnat enas om hjälp till bland andra miljontals arbetslösa.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons