A-
A+

Biden: Kinas frånvaro ett stort misstag

USA:s president Joe Biden kritiserar Kinas ledare Xi Jinping för att inte närvara vid klimatmötet i Glasgow.
USA:s president Joe Biden kritiserar Kinas ledare Xi Jinping för att inte närvara vid klimatmötet i Glasgow.
KlimatmötetTT-AFP-AP

USA:s president Joe Biden kritiserade på tisdagskvällen Kinas ledare Xi Jinping för hans frånvaro på klimatmötet i Glasgow.

Det är ett stort misstag, helt ärligt, att Kina inte dök upp.

Annons

Annons

Resten av världen tittar på Kina och frågar sig vad för värden de bidrar med, sade Biden på en presskonferens vid slutet av tisdagens mötesdag.
Hur kan du göra det och hävda att ha någon form av ledarskap, fortsatte Biden och riktade sig direkt till den kinesiske ledaren.

Xi Jinping har inte rest utanför Kina sedan pandemin bröt ut. USA och Kina har i stället sagt att de ska mötas virtuellt innan årets slut. Enligt Biden har inget datum för mötet fastställts.

"USA bör göra mer"

På plats i Glasgow finns Kinas särskilda klimatsändebud Xie Zhenhua. På tisdagen sade sändebudet att USA och andra utvecklade länder bör göra mer för att minska utsläppen snabbare, inte Kina.

Vi har redan gjort största möjliga ansträngning för att ta itu med klimatförändringarna, sade Xie Zhenhua.

Han underströk att Kina inte kan börja tygla sitt beroende av kolkraft snabbare än vad landet redan gör.

När det gäller uppgiften att Kina står bakom de största utsläppen, så beror det på att Kina befinner sig i ett speciellt utvecklingsstadium.

Annons

Annons

Engagerar sig ändå

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att Xi Jinping frånvaro inte betyder att Kina inte engagerar sig. Han poängterar att Kina ändå skickat en delegation på en “mycket hög nivå” till klimatmötet.

Kina har uttryckt att landets koldioxidutsläpp ska nå netto-noll 2060 och att det kan börja vända nedåt i alla fall före 2030.

Frågan är hur långt innan? Det är vad vi diskuterar med Kina, sade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på tisdagen.

Joe Biden riktade även kritik mot Rysslands president Vladimir Putin för att denne inte personligen närvarar vid klimatmötet.

Hans tundra brinner, bokstavligen brinner tundran. Han har allvarliga, allvarliga klimatproblem och uttrycker ingen vilja att göra någonting.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.