A-
A+

Biden kräver rapport om virusets ursprung

Hur uppstod egentligen coronaviruset? USA:s president Joe Biden kräver svar.
Hur uppstod egentligen coronaviruset? USA:s president Joe Biden kräver svar.
CoronavirusetTT-AFP

Det avfärdades länge som en konspirationsteori från ytterhögern. Men nu tas möjligheten att coronaviruset läckte från ett kinesiskt laboratorium på största allvar.

USA:s president Joe Biden har gett landets underrättelsemyndigheter 90 dagar att leverera ett svar.

Annons

Annons

Föddes viruset som lamslagit världen, bland de levande djuren på en kinesisk matmarknad? Eller läckte det i själva verket från laboratorium?

Enligt USA:s president Joe Biden splittrar frågan landets underrättelsetjänster.

"Två av grenarna i underrättelseväsendet lutar åt det förra scenariot, medan en lutar mer åt det senare", säger presidenten i ett uttalande, utan att nämna vilken organisation som misstänker vad.

Nu vill Biden ha svar, och har utfärdat en skarp deadline.

"Jag har nu bett underrättelseväsendet att fördubbla sina ansträngningar med att samla och analysera information som kan föra oss närmare ett slutligt svar, och att återrapportera till mig om 90 dagar", säger presidenten.

Obevisad hypotes

Efter att de första fallen rapporterades från kinesiska Wuhan i december 2019 var enigheten inom det globala forskarsamfundet stor. Viruset ansågs ha överförts från fladdermöss till människor, sannolikt via ett annat värddjur.

Problemet är att den hypotesen inte har kunnat bevisas, säger det amerikanska läkemedelsverket FDA:s tidigare chef Scott Gottlieb. Tidigare coronavirus som överförts från djur till människor, som Sars och Mers, kunde snabbt spåras till sibetkatter och kameler. Men för covid-19 har ingen sådan länk kunnat identifieras, trots idoga ansträngningar.

Frågan många människor kommer att ställa sig är när mängden sammanträffanden blir för stor, säger Gottlieb till CNBC.

Annons

Annons

Politiskt sprängstoff

Frågan om virusets ursprung är politiskt sprängstoff. Inte bara för att minst 3,4 miljoner människor mist livet i dess spår, utan även för att Peking kategoriskt har förnekat allt ansvar för pandemin.

Även Världshälsorganisationen WHO:s trovärdighet står på spel. Tidigare i år misslyckades en kraftigt försenad WHO-rapport med att ge definitiva svar, även om laboratoriescenariot bedömdes som "extremt osannolikt", och organisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus tillstår själv att inga teorier hittills har kunnat bevisas eller motbevisas.

Allt fler forskare har också börjat uttrycka tvivel.

Många av oss tror att det är mer sannolikt att detta är ett naturligt fenomen, som vi har sett förut. Men vi vet inte det till 100 procent, säger den amerikanske smittskyddschefen Anthony Fauci.

Trump: "Uppenbart från början"

Teorin om att viruset spridits från ett kinesiskt provrör fick snabbt fäste bland inom de konspiratoriska lagda delarna av USA:s ytterhöger, och förfäktades dessutom från högsta ort.

Den förre presidenten Donald Trump kallade frekvent covid-19 för "Kinaviruset" och anklagade Peking för att mörklägga dess verkliga ursprung.

För mig var det uppenbart från början men som som vanligt kritiserades jag bara. Nu säger alla: "Han hade rätt." Tack för det, säger expresidenten.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!