Biden om klimatet: Har ingen tid att förlora

Joe Biden.
Joe Biden.
USATT

USA:s tillträdande president Joe Biden har presenterat vilka som under hans styre kommer att föra kampen mot "det existentiella hotet klimatkrisen". Han lovar att genast införa flera klimatåtgärder.

Vi har ingen tid att förlora, säger Biden, enligt BBC.

Annons

Annons

Annons

Annons

Den tillträdande presidenten upprepar ännu en gång att hans regering kommer att prioritera kampen mot klimatförändringarna. Åtgärderna ska bli en hörnsten i återuppbyggnaden av USA:s ekonomi, i kölvattnet av coronapandemin, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vi befinner oss i en kris. Precis som vi måste stå enade i kampen mot covid-19, måste vi stå enade i den nationella kampen mot klimatförändringarna, sade han i samband med att han presenterade sin klimatkrisgrupp vid en tillställning i sin hemstad Wilmington i Delaware på lördagskvällen lokal tid.

500 000 nya laddstationer

Biden vill bygga 500 000 nya laddstationer för elfordon och 1,5 miljoner energieffektiva bostäder. Han säger också att hans regering kommer att arbeta för att modernisera vatten-, transport- och energiinfrastrukturen i landet.

Omkring 250 000 personer ska dessutom snarast anställas för att täppa igen miljoner övergivna gas- och oljekällor, som anses utgöra en hälso- och säkerhetsrisk.

I Bidens klimatgrupp ingår bland annat den föreslagna inrikesministern Deb Haaland, som kan bli USA:s första minister som tillhör landets ursprungsbefolkning. Biden inrättar också ett särskilt klimatkontor i Vita huset. Det kommer att ledas av Gina McCarthy, som tidigare har varit chef för landets naturvårdsmyndighet Environmental Protection Agency.

Sedan tidigare har även den förre utrikesministern John Kerry utsetts till särskilt klimatsändebud.

Annons

Annons

Återgår till Parisavtalet

Under president Donald Trumps styre lämnade USA Parisavtalet och Biden har upprepade gånger lovat att USA nu återigen ska ansluta sig till avtalet, samt att han kommer att återinföra miljöbestämmelser som president Barack Obama införde, men som Trump sedan tog bort.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons