-
+

Biden river upp Trumps migrationslagar

USA:s president Joe Biden skriver under nya presidentdekret medan landets nytillträdde minister för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, tittar på.
USA:s president Joe Biden skriver under nya presidentdekret medan landets nytillträdde minister för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas, tittar på.
USATT-AFP

USA:s president Joe Biden har skrivit under tre presidentdekret som rör migration. Syftet är att riva upp sin företrädare Donald Trumps lagstiftning som bland annat ledde till att barn separerades från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen till Mexiko.

Annons

Annons

Joe Biden lovade under presidentvalskampanjen att dra tillbaka en lång rad av Donald Trumps lagar och ordrar om migration, och göra USA till ett mer invandrarvänligt land.

På tisdagen undertecknade han tre presidentdekret i frågan, och han gjorde det med orden:

Vi börjar nu arbeta med att omintetgöra den moraliska och nationella skammen som den förra regeringens politik förde med sig, som bokstavligt talat, inte bildligt, drog barn från sina föräldrars armar.

Återförena familjer

Även om Trumpstyret på grund av massiv kritik, också internt, tvingades dämpa sin nolltoleranspolitik som infördes 2018 är fortfarande hundratals barn separerade från sina föräldrar efter att de försökt ta sig in i USA utan tillstånd.

Nolltoleranspolitiken infördes i uttalat syfte att avskräcka.

Biden har nu gett order om att inrätta en särskild arbetsgrupp som uteslutande ska arbeta för att de splittrade familjerna ska återförenas.

Den gruppen ska ledas av Alejandro Mayorkas, som på tisdagen godkändes i senaten som landets minister för inrikes säkerhet. Han svors sedan under kvällen in av vicepresident Kamala Harris.

Ett annan presidentdekret som undertecknats handlar om att plocka upp den politik som Trumps företrädare Barack Obama försökte driva och som gick ut på att migranter kan ansöka om uppehållstillstånd i USA från sina hemländer.

Annons

Annons

"Raderar en dålig politik"

Den tredje ordern rör integration av de miljontals migranter som redan befinner sig i USA lagligt, och att göra det enklare att ansöka om amerikanskt medborgarskap.

Biden måste samtidigt balansera sina åtgärder noga. Om han går för snabbt fram kan Republikanerna sinka arbetet, bland annat genom att lägga in stämningsansökningar. Biden har från republikanskt håll redan tidigare fått kritik för att han undertecknat många presidentordrar, för att på så sätt kringgå de lagstiftande i kongressen.

Det har pratats mycket, inte utan anledning, om antalet presidentdekret som jag har skrivit under. Men det här handlar inte om att jag skriver nya lagar. Jag raderar en dålig politik, sade Biden i Vita huset med de nysignerade ordrarna bredvid sig.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss