A-
A+

Biden tar kamp mot monopolistiska marknader

USA:s president Joe Biden höll ett tal i Vita huset innan han signerade en ny exekutiv order för att främja konkurrensen. Bild från den 9 juni 2021.
USA:s president Joe Biden höll ett tal i Vita huset innan han signerade en ny exekutiv order för att främja konkurrensen. Bild från den 9 juni 2021.
EkonomiTT-Reuters

USA:s President Joe Biden har skrivit under en exekutiv order som tar sikte på att stoppa monopol-liknande företagande inom landet.

Annons

Annons

Flera statliga myndigheter får i uppdrag att främja konkurrensen i bland annat läkemedelsbranschen, hos teknikföretagen, i livsmedelsbranschen och på arbetsmarknaden, enligt den exekutiva ordern som Joe Biden skrev under i fredags.

Vi kommer inte tolerera marknadsmissbruk från monopol i fortsättningen. Vi kommer inte tolerera fler skadliga företagssammanslagningar som leder till stora uppsägningar, högre priser och färre alternativ för arbetare och konsumenter, sade Biden när han talade i Vita huset under fredagen.

Enligt Vita huset har etableringstakten för nya företag minskat med 50 procent sedan 1970-talet eftersom de stora företagen gör det svårt att slå sig in.

Hur myndigheterna ska uppfylla det nya kravet på konkurrens är ännu oklart, men presidentens budskap var glasklart.

Låt mig vara mycket tydlig, kapitalism utan konkurrens är inte kapitalism, det är exploatering, sade Biden i sitt tal.

Den amerikanska handelskammaren skrev i ett uttalande att Bidens drag präglades av en "regeringen vet bäst-attityd" till hur ekonomin ska skötas, och lovade att kämpa emot den och andra regler som riskerar att innovativa industrier behandlas som "allmännyttiga tjänster".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!