A-
A+

Biden träffar Putin i Genève i juni

Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Joe Biden ses i Schweiz i juni.
Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Joe Biden ses i Schweiz i juni.
USA/RysslandTT

Det blir ett toppmöte i juni mellan USA:s president Joe Biden och hans ryske motsvarighet Vladimir Putin. Träffen äger rum i schweiziska Genève.

Annons

Annons

Annons

Annons

Mötet äger rum den 16 juni, i samband med Bidens första utlandsresa som president, uppger Vita huset i ett uttalande.

"Ledarna kommer att diskutera en rad pressande frågor, när vi försöker återupprätta. . . stabilitet i den amerikansk-ryska relationen, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki.

Bidens resa inleds med G7:s möte för stats- och regeringschefer i brittiska Cornwall den 11-13 juni och fortsätter med Natos toppmöte i Bryssel.

Rådgivare till de båda världsledarna har diskuterat det presumtiva mötet i månader. Enligt Psaki pratade den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan nyligen med sin ryska motpart Nikolaj Patrusjev.

"Mer stabil" relation?

Det var ett viktigt steg i förberedelserna för ett planerat amerikanskt-ryskt toppmöte, sade Psaki på måndagen.

Enligt Psaki är syftet med ett sådant toppmöte att skapa en "mer stabil och förutsägbar" relation med Ryssland efter flera år som inte varit "exakt så".

Det betyder inte att vi kommer att hålla igen när det gäller områden som oroar oss. Som ni sett de senaste veckorna har vi bjudit in till ett sådant här möte samtidigt som vi utfärdat sanktioner för handlingar vi anser är oacceptabla.

Washington DC har bland annat utvisat ryska diplomater, svartlistat nya ryska obligationer och utvidgat sanktionslistan som straff för att regeringen i Moskva försökt att påverka amerikanska val. USA har också uttryckt stor oro för den ryska militära närvaron vid Ukrainas gräns och behandlingen av den fängslade ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj.

Annons

Annons

I Helsingfors

Enligt nyhetskanalen CNN reser Sullivan till Genève i veckan.

Vladimir Putin deltog nyligen i det globala klimattoppmöte som Biden stod värd för. Och ländernas båda utrikesministrar, Antony Blinken och Sergej Lavrov, träffades i förra veckan vid Arktiska rådets möte i Island.

Bidens företrädare Donald Trump höll ett toppmöte med Putin i Helsingfors 2018. Efter det kritiserades han starkt på hemmaplan för att ha varit eftergiven mot den ryske presidenten. När frågan om rysk inblandning i presidentvalet 2016 kom upp på duons presskonferens agerade Trump som om han godtagit Putins nekande till att det inträffat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss