Biden valspurtar i Scranton

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vid ett möte i Cleveland, Ohio, på måndagen.
Demokraternas presidentkandidat Joe Biden vid ett möte i Cleveland, Ohio, på måndagen.
USATT-AFP-Reuters

Presidentkandidaterna i USA lägger krut på de platser de tror blir avgörande i valet.

Donald Trump har ett hektiskt schema med fyra delstater under måndagen. Joe Biden fokuserar på Pennsylvania och återvänder till födelsestaden Scranton på själva valdagen.

Annons

Annons

President Donald Trump under ett kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina.
President Donald Trump under ett kampanjmöte i Fayetteville, North Carolina.
Jag kollar på dessa falska opinionsmätningar. Vi kommer att vinna i alla fall, sade USA:s president Donald Trump när han valtalade inför en folksamling på måndagens första stopp, Fayetteville i delstaten North Carolina.

Opinionsmätningarna i USA pekar på att rivalen Biden leder nationellt, men att det är mycket jämnt i flera delstater och därför går det inte att dra alltför långtgående slutsatser av de nationella siffrorna.

Parallellt med kandidaternas närmast febrila röstjakt dagen före valet, stiger siffran stadigt till rekordnivåer på hur många som redan har avlagt sin röst.

På måndagen hade mer än 95 miljoner amerikaner förtidsröstat, enligt University of Floridas US Elections Project, som via statistik från delstaterna följer röstandet.

Det betyder att man redan har fått in 69 procent av det totala antalet röster som lades vid valet 2016.

"Fått nog av kaoset"

Under kampanjspurten jagar sittande presidenten Donald Trump väljarstöd med ett närmast osannolikt reseschema. I söndags besökte han Florida, Georgia, Iowa, Michigan och North Carolina. De två sistnämnda föräras besök även på måndagen, plus att Trump då också åker till Pennsylvania och Wisconsin.

Inte minst Michigan är viktigt, vid förra presidentvalet 2016 vann Trump där över Hillary Clinton med endast 10 000 fler röster.

Biden reste från sitt hem i Wilmington i Delaware mot Ohio och Pennsylvania. Med sig har han sina barnbarn, som också följt med tidigare under den valrörelse som Biden kallar "kampen för nationens själ", rapporterar BBC.

Vi har fått nog av kaoset. Vi är färdiga med tweetar, med vreden och hatet, med misslyckanden och ansvarslöshet, dundrade Joe Biden i sitt första valtal på måndagen, i Ohio.

Joe Biden, som i de flesta opinionsundersökningar ser ut att ha ett försprång i landet i stort, har i slutspurten valt att fokusera på vågmästarstaten Pennsylvania, där han har en svag ledning. Han har återkommande tagit upp sin uppväxt i Scranton i debatter och valmöten, och dit återvänder han på valdagen, meddelar hans kampanjstab.

Mitt budskap är enkelt. Pennsylvania är kritiskt i det här valet, säger han enligt The New York Times.

Annons

Annons

"Skrämselhicka"

I Iowa har en opinionsundersökning från Des Moines Register/Selzer väckt visst uppseende, med en Trumpledning med 48 mot 41 procent. I septembers motsvarande mätning var det helt jämnt mellan kandidaterna i delstaten.

Samtidigt så ser det betydligt jämnare ut i andra mätningar i Iowa. Realclearpolitics sammanställning pekar på en Trumpledning på mindre än en procentenhet och Fivethirtyeights prognos på knappt två procentenheter.

Men Selzer pekade ut Trump som segrare i delstaten med sju procentenheter 2016, och han vann den sedermera med nio procentenheter – så siffrorna därifrån kan ge Bidenkampanjen skrämselhicka, rapporterar CNN.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons