Biden varlig om vaccin: "Lång kamp"

Den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden. Arkivbild.
Den tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden. Arkivbild.
USATT-AFP-Reuters

Ett forskarlag ska ta täten när Joe Biden övertar ansvaret för hanteringen av den pågående pandemin. Vaccinnyheter i all ära – USA står fortsatt inför en utdragen kamp mot coronaviruset, säger den blivande presidenten.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

"Att hantera coronaviruspandemin är en av de viktigaste striderna som vår regering kommer att stå inför och jag kommer att hålla mig underrättad av forskningen och experter", säger Biden i ett skriftligt uttalande.

Arbetslaget på totalt 13 personer kommer att ledas av tre personer: David Kessler, som tidigare lett den federala läkemedelsmyndigheten, Vivek Murthy, som lett den federala folkhälsomyndigheten, samt Marcella Nunez-Smith, folkhälsoprofessor vid Yale-universitetet.

Vill öppna försiktigt

Antalet bekräftat coronasmittade personer i USA närmar sig i snabb takt tio miljoner och fler än 237 000 personer har avlidit efter att ha smittats av coronaviruset.

Den tillträdande presidenten har sedan smittan bröt ut och USA stängde ned manat till viss försiktighet med att dra tillbaka begränsningar som införts, så länge vårdsystemet inte står fullt rustat, i första hand med tester.

Biden lovar bland annat att fler amerikaner ska få tillgång till gratis tester och att minst 100 000 personer ska få anställning inom vårdsystemet för att stärka smittspårningen. Han uppmanar också kongressen att enas om ett nytt räddningspaket.

Han har också lovat att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci – som med jämna mellanrum hamnat på kant med Donald Trump – ska få fortsätta på sin post och ges större utrymme.

Annons

Annons

Välkomnar vaccinnyhet

Joe Biden har också gjort stora utfästelser om att arbetet för att få fram ett fungerande vaccin ska skyndas på. Han välkomnar nyheten att det amerikanska bolaget Pfizer säger sig ha tagit fram ett lovande vaccin.

Samtidigt är det viktigt att förstå att kampen mot covid-19 inte kommer att vara över på månader, säger Biden, som fortsatt uppmanar till användning av ansiktsmasker.

I Bidens arbetslag ingår också Rick Bright, en tjänsteman som säger sig ha blivit utsparkad från Vita huset av president Trump sedan han ifrågasatt regeringens beredskap för en pandemi.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons