Biden varnar: "En mörk vinter väntar"

USA:s tillträdande president Joe Biden.
USA:s tillträdande president Joe Biden.
USATT-AFP-Reuters

Ett forskarlag ska ta täten när Joe Biden övertar ansvaret för hanteringen av den pågående pandemin i USA.

Vårt land har angripits. Vi måste vinna över viruset. Det handlar inte om politik, säger den blivande presidenten och varnar för en mörk vinter.

Annons

Annons

I ett anförande på måndagskvällen svensk tid underströk Biden att hans regering kommer att följa forskningen när insatserna för att bekämpa coronapandemin ska förstärkas.

Enligt honom dröjer det sannolikt månader innan ett vaccin är allmänt tillgängligt. Nu handlar allt om att hejda smittspridningen. Att hantera pandemin blir en av den nya regeringens viktigaste frågor, betonar Biden.

Jag vädjar till er, bär mask. Gör det för sig själv. Gör det för din granne. En mask är inte ett politiskt ställningstagande, sade den tillträdande presidenten och lade till att han allt ska göras för att vända på pandemin så snart han svurits in.

Över tio miljoner

Bidens coronagrupp omfattar 13 personer. Den ska ledas av tre personer: David Kessler, som tidigare lett den federala läkemedelsmyndigheten, Vivek Murthy, som lett den federala folkhälsomyndigheten, samt Marcella Nunez-Smith, folkhälsoprofessor vid Yale-universitetet.

I arbetslaget ingår också Rick Bright, en tjänsteman som säger sig ha blivit utsparkad från Vita huset av president Trump sedan han ifrågasatt regeringens beredskap för en pandemi.

Antalet bekräftat coronasmittade personer i USA översteg på måndagen tio miljoner enligt Johns Hopkins-universitetet. Över 237 000 personer har avlidit med virussjukdomen covid-19.

Annons

Annons

Fauci kvar

Biden har sedan smittan bröt ut och USA stängde ned manat till viss försiktighet med att dra tillbaka begränsningar som införts, så länge vårdsystemet inte står fullt rustat, i första hand med tester.

Bland hans löften finns att fler amerikaner ska få tillgång till gratis tester, att minst 100 000 personer ska få anställning inom vårdsystemet för att stärka smittspårningen och att USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci – som med jämna mellanrum hamnat på kant med Trump – ska få fortsätta på sin post och ges större utrymme.

Biden uppmanar också kongressen att enas om ett nytt räddningspaket.

Nya anklagelser

Nyheten att det amerikanska bolaget Pfizer säger sig ha tagit fram ett lovande vaccin, välkomnas av den snart 78-årige tillträdande presidenten.

Samtidigt är det viktigt att förstå att kampen mot covid-19 inte kommer att vara över på månader, säger Biden, som under valkampanjen rutinmässigt bar ansiktsmask – vilket Trump hånade honom för.

Nu försöker Trumplägret delvis ta åt sig äran för vaccinet. Vicepresident Mike Pence twittrade på måndagen om ett "offentligt-privat partnerskap".

Därtill anklagade Donald Trump Jr – utan bevis – läkemedelsindustrin för att medvetet ha hållit inne med kliniska testresultat till efter presidentvalet den 3 november.

"Läkemedelsjättarna hatar Trump för att han stått upp mot överprissättning för amerikaner medan samma mediciner erbjuds resten av världen för småslantar", skriver presidentsonen på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons