A-
A+

Biden: Vi kommer att jaga rätt på er

President Joe Biden möter pressen efter terrordådet vid Kabuls flygplats.
President Joe Biden möter pressen efter terrordådet vid Kabuls flygplats.
AfghanistanTT

I ett tal till det amerikanska folket utlovar president Joe Biden vedergällning mot terroristerna som utförde terrordådet mot flygplatsen i Kabul, där många civila afghaner och minst 13 amerikanska soldater dödades.

Ni kommer att få betala priset, sade Biden.

Annons

Annons

Det var en uppenbart mycket tagen president som mötte pressen strax före midnatt, svensk tid.

Jag är förkrossad, sade Biden, innan han höll en tyst minut för offren.

Men sorgen har också snabbt förbytts till ilska.

Till dem som utförde det här angreppet, och till alla som vill USA illa. Ni ska veta: vi kommer inte att förlåta, vi kommer inte att glömma. Vi kommer att jaga rätt på er och ni kommer att få betala, meddelade Biden.

Två separata sprängladdningar, en utanför flygplatsentrén som kallas Abbey Gate samt en vid ett närliggande hotell, detonerade på torsdagskvällen lokal tid. IS Khorasan, den internationella terrororganisationens afghanska gren, har tagit på sig attacken, som skedde när tusentals desperata afghaner trängdes utanför flygplatsen i hopp om en plats på något av de sista evakueringsflygen.

Omkring 60 människor kan ha dödats i attacken, enligt en representant från det tidigare afghanska styrets hälsodepartement.

Fortsätter evakueringen

USA förbereder sig på att fler attacker kan komma att ske. Trots den enorma säkerhetsrisken kommer evakueringarna att fortsätta som planerat fram till att tidsfristen löper ut på tisdag den 31 augusti. USA kommer att evakuera så många som möjligt innan dess.

Vi kommer inte att avskräckas av terrorister. Vi kommer inte att låta dem stoppa vårt uppdrag. Vi kommer att fortsätta evakueringen, sade Biden.

På frågan om han kan tänka sig att skicka militär förstärkning blev svaret:

Om de (militären) behöver extra resurser kommer jag att bevilja det.

Annons

Annons

Risk för fler dåd

Några sådana förfrågningar har dock inte kommit från den militära ledningen, enligt Biden. De amerikanska soldaterna i Kabul ska i stället vara helt införstådda med att evakueringarna ska fortsätta som planerat.

Med tanke på att det mycket väl kan komma ett till dåd har militären kommit fram till att det är så vi ska göra. Jag håller med dem.

Biden sade också att han inte har sett några bevis för att talibanerna har samarbetat med IS Khorasan i samband med dåden.

Det finns inte några sådana bevis än så länge, vad jag har fått veta, sade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!