Biden vill ena USA – kan öva på sina husdjur

Joe Biden och hans adoptionshund Major. Arkivbild.
Joe Biden och hans adoptionshund Major. Arkivbild.
USATT

Djurälskare har åtminstone en anledning att glädja sig åt maktskiftet i det splittrade USA. Joe Biden kommer nämligen att ta med sig såväl hundar som en katt när han flyttar in i Vita huset.

Annons

Annons

Annons

Annons

USA:s dåvarande första dam Hillary Clinton med katten Socks 1994. Arkivbild.
USA:s dåvarande första dam Hillary Clinton med katten Socks 1994. Arkivbild.
Dragkamp mellan dåvarande presidenten Barack Obama och hunden Bo 2009. Arkivbild.
Dragkamp mellan dåvarande presidenten Barack Obama och hunden Bo 2009. Arkivbild.

Den tillträdande presidenten Joe Biden står inför den enorma uppgiften att försöka ena ett USA som är mer polariserat än någonsin. Och han tycks börja med husdjuren.

Jill och Joe Biden kommer nämligen inte bara att ta med sig sina schäferhundar Major och Champ till 1600 Pennsylvania Avenue i Washington DC. Paret har i medier avslöjat att de också kommer att få sällskap av en katt – även om de inte har gett några detaljer kring exakt när det kan komma att ske.

Jag skulle verkligen vilja ha en katt. Jag älskar att ha djur omkring mig i huset, sade Jill Biden till Fox 5 redan under valrörelsen.

Bush hade katt

Senast det fanns en "förste katt" i Vita huset var under George W Bush. India "Willie" Bush var en älskad familjemedlem i 18 år före sin död 2009. Men även Abraham Lincoln hade två katter, Tabby och Dixie, och sägs ofta ha matat Tabby under middagsbordet – till sin frus stora förtret.

Mest känd var dock katten Socks som bodde hos Bill Clinton och som blev så populär att han fick beundrarpost som besvarades med ett tassavtryck. Vid ett tillfälle placerades han till och med i talarstolen i Vita husets pressrum. Men om Socks i flera år kunde sola sig i glansen av att vara det enda första husdjuret hos den dåvarande presidentfamiljen blev det dock snabbt sämre stämning när hunden Buddy flyttade in.

Enligt Hillary Clinton avskydde Socks Buddy från första stund och de båda fick hållas åtskilda – vilket skvallrar om de utmaningar som kan komma att vänta familjen Biden.

Jag har lyckats bättre med israeler och palestinier än med Socks och Buddy, ska Bill Clinton ha sagt om sina misslyckade medlingsförsök mellan de uppretade husdjuren.

Annons

Annons

Traditionellt sällskap

Att skaffa ett eller flera husdjur är en amerikansk tradition som började hemma hos landets förste president George Washington och som nästan varenda efterträdare har anammat. Det anses till exempel vara fastslaget att John Quincy Adams fick en alligator som ett tag förvarades i ett badkar i Vita huset. Och Theodore Roosevelt hade bland annat en gris vid namn Maude och en orm som hette Emily Spinach.

Donald Trump är dock den första amerikanska presidenten på över hundra år som inte har haft ett sällskapsdjur vid sin sida i Vita huset.

Att det nu förändras har skapat rubriker i USA – inte minst för att Major också kommer att skriva in sig i historien som den första adoptionshund som har gått från ett djurhärbärge till presidentbostaden. Han flyttade in hos familjen Biden för ett par år sedan.

Mjukare image

Major har redan fått vänja sig vid rampljuset, sedan Joe Biden i november skadade foten när han lekte med hunden.

Husdjur har alltid spelat en viktig roll i Vita huset, säger Jennifer Pickens, en författare som har studerat traditioner i presidentresidenset, till nyhetsbyrån AP.
De utgör inte bara ett sällskap till presidenten och dennes familj, utan jag tror också att de bidrar till en mer mänsklig och mjuk politisk image.

En hund eller katt kan också innebära ett särskilt band till väljarkårens djurälskare, tillägger Tom Whalen, historiker vid Boston University.

När en president, landets ledare, ledaren för den fria världen, syns med en katt eller hund så vet man att det kommer att skapa ett band med allmänheten, oavsett om de är demokrater eller republikaner, säger han till AP.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons