A-
A+

Biden vill se ny vapenlag: "Gör något stort"

USA:s president Joe Biden håller sitt tal i Monterey Park i Kalifornien.
USA:s president Joe Biden håller sitt tal i Monterey Park i Kalifornien.
USATT-AP

USA:s president Joe Biden har skrivit under en presidentorder om att bland annat öka antalet bakgrundskontroller för vapenköpare.

Det räcker nu. Gör något, och gör något stort, sade han med riktning kongressen.

Annons

Annons

Brandon Tsay, som hyllades som hjälte av Joe Biden.
Brandon Tsay, som hyllades som hjälte av Joe Biden.

President Bidens dekret innebär inga lagförändringar, utan riktar sig mot att underlätta för federala myndigheter att se till att rådande lagar följs.

Förutom vapenkontroller riktar hans presidentorder in sig på att regeringen ska bli bättre på direkt stöd till drabbade samhällen, och att handelskommissionen FTC ska undersöka hur vapentillverkare riktar sin reklam mot såväl minderåriga som allmänheten i stort.

Han presenterade sitt dekret i ett tal i Monterey Park i Kalifornien, där en man i januari sköt ihjäl elva personer.

Jag står här å det amerikanska folkets vägnar för att sörja tillsammans med er, för att få er att förstå att ni är älskade och inte lämnade ensamma, sade han till publiken, där många var anhöriga till offren i den masskjutningen.

Med sig hade Biden den 26-årige Brandon Tsay som med sitt agerande brottade ner gärningsmannen Monterey Park och förhindrade ännu fler dödsoffer.

Han hade modet att agera, sade Biden och manade kongressen att göra det samma och ta sitt ansvar och förbjuda "assault weapons", ett amerikanskt uttryck för en viss typ av halvautomatiska vapen.
Förbjud dem. Det räcker nu. Gör något, och gör något stort, sade han.

Joe Biden skrev i juni i fjol under en ny vapenlag som bland annat innebär hårdare bakgrundskontroller. Lagen, en kompromiss, var den största regleringen av vapeninnehav som gjorts i USA på federal nivå på nästan 30 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.