Biden vinner valet med bred marginal

Joe Biden. Arkivbild.
Joe Biden. Arkivbild.
USATT

Demokraten Joe Biden vinner Georgia och Arizona medan presidenten Donald Trump blir valvinnare i North Carolina.

Biden kammar därmed hem segern i USA:s presidentval med bred marginal, rapporterar amerikanska medier.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Tillträdande presidenten Biden har säkrat 306 av elektorsrösterna mot Trumps 232, då resultaten i de tre återstående delstaterna anses vara konstaterade, rapporterar bland andra CNN.

Det krävs 270 elektorsröster för att knipa presidentposten.

Biden hade redan tidigare utropats till valvinnare av de flesta stora amerikanska medierna. Men med tanke på hur jämnt resultatet varit i de tre delstaterna var det oklart hur stor marginalen mellan kandidaterna skulle bli.

Hittills har cirka 77,9 miljoner röster tillfallit Biden (50,8 procent) och 72,6 miljoner (47,4 procent) har lagts på Trump.

Rösträkningen pågår fortfarande, men det prognostiserade resultatet bedöms inte kunna förändras med tanke på de nuvarande marginalerna.

I flera delstater är samtidigt marginalen mellan de två mycket små – i Georgia endast 0,3 procentenheter (Biden 49,5 och Trump 49,2). Det är något som enligt delstatens regelverk innebär att rösterna räknas ytterligare en gång.

Senast en demokratisk kandidat tog hem segern i Georgia var 1992, då Bill Clinton valdes till president.

President Trump har ännu vägrat erkänna sig besegrad i valet. I stället har han utan att lägga fram bevis hävdat att valet var "riggat".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons