A-
A+

Bidenregeringen vill storsatsa på solkraft

Det skulle gå att öka andelen el som produceras med solkraft från dagens 3 till över 40 procent, enligt Bidenregeringen. Arkivbild
Det skulle gå att öka andelen el som produceras med solkraft från dagens 3 till över 40 procent, enligt Bidenregeringen. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Solkraftens andel av USA:s elproduktion kan öka till över 40 procent till 2035, från dagens 3 procent, enligt ett pm från USA:s energidepartement.

Men det skulle kräva nya skattesubventioner och stöd till anläggningar och komponenter.

Annons

Annons

Pm:et publicerades på tisdagen och är en del av Vita husets kampanj för att göra solenergi till en jobbskapande klimatsatsning.

För att nå upp till 40 procent solkraftsproducerad el på mindre än 15 år krävs en tillväxt inom solenergisektorn på 3–4 gånger dagens tillväxttakt. Enligt branschens beräkningar skulle detta kunna skapa 1,5 miljoner nya arbetstillfällen.

Den infrastruktursatsning på 1 000 miljarder dollar som godkändes av senaten i Washington förra veckan ska stödja solkraftsindustrin med investeringar i nya elledningar. Skattesubventioner och stöd till sektorn kan komma i ett annat paket av satsningar på 3 500 miljarder som föreslagits.

Solkraftsprojekt i USA har för närvarande en skatterabatt på 26 procent, men detta stöd är på väg att fasas ut. President Joe Biden vill att denna rabatt förlängs i tio år samtidigt som det införs nya stödformer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!