-
+

Bidens regering granskar Trumps talibanavtal

USA:s nytillträdde president Joe Bidens nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
USA:s nytillträdde president Joe Bidens nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Arkivbild.
USA/AfghanistanTT-AFP

USA:s nytillträdda regering under president Joe Biden kommer att se över det avtal som slöts i fjol med talibanerna i Afghanistan.

Annons

Annons

Överenskommelsen går ut på att Washington drar tillbaka amerikanska soldater från landet i utbyte mot säkerhetsgarantier från talibanerna och ett löfte om att upprorsrörelsen håller fredssamtal med Afghanistans regering.

Trots att de afghanska parterna inlett en dialog har våldet runt om i landet ökat.

Bidens nationelle säkerhetsrådgivare Jake Sullivan har i samtal med sin afghanske motpart Hamdullah Mohib klargjort att den nya administrationen nu kommer att granska avtalet, som slöts under den tidigare presidenten Donald Trump, meddelar en talesperson.

Vita huset kommer att fokusera på om talibanerna verkligen "lever upp till sina åtaganden att klippa banden med terrorgrupper, minska våldet i Afghanistan och delta i meningsfulla förhandlingar med den afghanska regeringen och andra parter", lyder uttalandet. Samtidigt understryker man att USA fortsatt kommer att stödja fredsprocessen.

Hamdullah Mohib twittrar att han och Jake Sullivan under samtalet kommit överens om att "arbeta för en permanent vapenvila och en rättvis och varaktig fred".

Antalet dödliga attacker i Afghanistan har ökat under de senaste månaderna – särskilt i huvudstaden Kabul där flera journalister, aktivister, domare och politiker mördats. Regeringen och amerikanska företrädare har pekat ut talibanerna som ansvariga för morden, anklagelser som upprorsrörelsen nekat till.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss