A-
A+

Bidragskontroll kan stoppa terrorfinansiering

Johanna Skinnari, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå konstaterar att det kan vara enklare att stoppa terrorfinansiering genom att stoppa bidragsfusk. Arkivbild.
Johanna Skinnari, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå konstaterar att det kan vara enklare att stoppa terrorfinansiering genom att stoppa bidragsfusk. Arkivbild.
TerrorismTT

Det är svårt att döma någon för finansiering av terrorism.

Stoppade bidrag eller skattetillägg är ett enklare sätt att förhindra och förebygga misstänkt terrorfinansiering, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.

Annons

Annons

Annons

Annons

De senaste tio åren har det endast fattats fyra domstolsbeslut som rör terrorfinansiering. Brå konstaterar i en ny rapport att de vanligaste åtgärderna för att förebygga misstänkt terrorfinansiering i stället är när myndigheter stoppar eller återkräver felaktiga utbetalningar av bidrag eller slår till med skattetillägg.

Det vill säga att man kommer åt potentiell terrorfinansiering genom att döma personen för skatte- eller bidragsbrott i stället.

Som Al Capone

Det kan föra tankarna till hur man i USA lyckades döma gangsterkungen Al Capone för skattebrott snarare än för de grövre brott han var misstänkt för.

Jag skulle inte vilja säga det med tanke på att man använde skattemyndigheten på den tiden för att polisen var korrumperad. Det är inte riktigt problemet här, säger Johanna Skinnari, projektledare på Brå, och skrattar.

Men det handlar i princip om samma sak, att komma åt misstänkta personer för något annat brott.

Precis. Det är en pragmatisk stil. Det tar lång tid att utreda brott och då har pengarna redan gått in i miljöerna och kan ha använts till att finansiera terrorism. Men om du identifierar bidragsbrott tidigt så stoppar du faktiskt finansieringen, säger Skinnari.

Personer som misstänks för terrorfinansiering är nämligen ofta också misstänkta för andra brott som exempelvis skattebrott, narkotikabrott och bedrägerier. De begår brott som faller under olika brottsrubriceringar. Det innebär att de kan utredas av flera olika myndigheter samtidigt.

Annons

Annons

Skruva lite

Därför är informationsdelning mellan myndigheterna viktig, konstaterar Brå. För vissa myndigheter fungerar det här redan i dag medan samverkan måste förbättras mellan andra.

Vi ser stor potential i det arbete som görs och om man skruvar lite i det och utvidgar det till fler aktörer, så kommer man att se ännu mer resultat, säger Skinnari.

De här brotten har ofta högre straffvärde än finansiering av terrorism, varför de också prioriteras i brottsutredningar.

Vi konstaterar att om man vill ha fler domar enligt finansieringslagen skulle man behöva se över straffvärdet för att det ska bli en prioriterad väg, säger Johanna Skinnari.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?