A-
A+

Bildt ska se över underrättelsearbete

Carl Bildt, före detta moderat utrikesminister och statsminister. Arkivbild.
Carl Bildt, före detta moderat utrikesminister och statsminister. Arkivbild.
FörsvarTT

Den förre statsministern Carl Bildt (M) har fått i uppdrag av regeringen att göra en översyn av den svenska underrättelseverksamheten.

"Det försämrade omvärldsläget ställer högre krav på en god lägesbild om de hot och risker som Sverige står inför", skriver försvarsminister Pål Jonson (M) på Svenska Dagbladets debattsida tillsammans med de försvarspolitiska talespersonerna Mikael Oscarsson (KD) och Anna Starbrink (L).

"Syftet är att utifrån det säkerhetspolitiska läget bedöma vilka behov av underrättelser som finns hos regeringen, myndigheter och andra aktörer av relevans för Sveriges säkerhet och hur dessa behov kan tillgodoses."

Den senaste liknande översynen gjordes på 1990-talet, skriver Jonson. Bakgrunden till att en särskild utredare nu utses är utöver det försämrade säkerhetsläget bland annat den snabba teknikutvecklingen med utsatthet för cyberangrepp och hybridhot som berör "fler delar av staten och samhället".

"Översynen kommer även att beakta vilken påverkan det kommande svenska Natomedlemskapet får för svensk underrättelse­verksamhet och behovet av ett bra internationellt samarbete för att kunna möta gränsöverskridande hot."

Artikeln ger ingen tidsram för uppdraget.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.