A-
A+

Biles: "Behövde vara en röst för förändring"

Simone Biles jagar OS-guld. Arkivbild.
Simone Biles jagar OS-guld. Arkivbild.
GymnastikTT

Simone Biles är gymnastikens stora affischnamn. Inför sitt andra OS måste hon leta motivation i sin egen prestation och i en vilja att förändra sporten.

Jag behövde vara en röst för förändring, säger hon till NBC.

Annons

Annons

Den 142 centimeter långa amerikanskan är en av OS största stjärnor.

Sedan 2013 har Biles vunnit precis allt hon ställt upp i och med 30 mästerskapsmedaljer, varav 23 guld, är hon av många sedd som den främste gymnasten genom tiderna.

Det finns inte så mycket mer att säga än att hon är bäst genom tiderna, ingen har ens varit i närheten, säger svenska OS-gymnasten Jonna Adlerteg.

Under de amerikanska uttagningarna var Biles så överlägsen att hon inte ens använde sina svåraste program.

Hon kör ju så jäkla svårt! Hon gör övningar, som hoppen hon gör nu, som ingen har varit i närheten av och hon får det att se lätt ut, säger Adlerteg.

Motivationen kommer inifrån

Att vara så överlägsen är rent sportsligt en fördel, men för motivationen kan det ställa till problem. I NBC programmet "Today" berättade Biles om hur hon motiverar sig.

När jag går ut på tävling försöker jag vara bättre än jag var på den senaste, säger Biles.
Jag försöker slå mig själv. I bland är det läskigt för man blir som fångad i ögonblicket och undrar om man kan göra det igen. Kan jag vara så bra? Kan jag upprepa det jag gjorde på förra OS? Det är det som motiverar mig.

Annons

Annons

Kan nå ifatt Latynina

Biles har möjlighet att skriva historia än en gång i Tokyo. Tar hon medalj i tre av grenarna blir hon USA:s medaljbehängda gymnast genom tiderna och tar hon medalj i fyra kliver hon upp på en delad andraplats som den kvinnliga gymnast med flest OS-medaljer någonsin med elva stycken, bara Sovjetunionens Larisa Latynina har fler med sina 18 medaljer.

Vill förändra

Men Simone Biles har inte enbart medaljer som mål med sin gymnastikkarriär. Den uppmärksammade skandalen med den före detta landslagsläkaren Larry Nassar har gett ytterligare skäl att fortsätta.

Jag tror inte att jag visste det själv först, säger hon.
Jag behövde komma tillbaka till sporten för att vara en röst för förändring. Om det inte hade funnits en aktiv överlevare kvar hade de bara sopat det under mattan. Men eftersom jag fortfarande är kvar med min plattform på sociala medier måste de göra något. Så gymnastiken var inte min enda anledning att komma tillbaka.

Vad som än är motivationen för Biles framgångar är det säkert att hon går in i OS med en mästares självförtroende.

På frågan om hon tror att någon kan slå henne tvekar Biles med ett snett leende.

Jag vet inte, men man vet aldrig. Men om jag presterar på topp tror jag att det blir väldigt svårt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!