A-
A+

Billiga bubblor räddar lax

Johan Leander, längst fram, forskar om lax och bubblor.
Johan Leander, längst fram, forskar om lax och bubblor.
InrikesTT

Bubblor kan rädda tusentals laxar från att dödas i kraftverk.

"Vi kan styra undan lax och öring med bubbelbarriärer", säger fiskforskaren Johan Leander.

Annons

Annons

Johan Leander är doktorand på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och Företagsforskarskolan vid Umeå universitet. Umeå universitet skriver på sin hemsida om hans nya avhandling.

I sin forskning har Johan Leander kämpat med ett svårt problem för kraftindustrin: Hur hindrar man vandrande fiskar som lax och öring från att åka in i kraftverk och krossas?

Laxtrappor kan leda fisk förbi kraftverken, men fisken hittar dem inte alltid. Och fysiska barriärer kostar pengar, särskilt om de ska klara stora vattenflöden. Kraftbolagen behöver något miljövänligt och säkert som inte kostar för mycket och som släpper igenom vatten men inte fisk.

Svaret är bubblor, enligt Johan Leander.

Med hjälp av akustiska sändare och ekolod har han visat att en tät ridå av bubblor kan styra undan lax och öring åt sidan, bort från de snurrande turbinerna.

När lax och öring ser en vägg av luftbubblor i vattnet väjer cirka 85 procent av fisken instinktivt undan.

"Varför lax undviker bubblor är fortfarande lite av ett mysterium", säger Johan Leander i pressmeddelandet, och tillägger att laxen egentligen borde vara van vid strömmande vatten och bubblor.

Men fungerar gör det. Statliga kraftbolaget Vattenfall gillar studien och ska testa bubbelväggar i sin anläggning i Älvkarleby.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!