A-
A+

Billström: Allvarliga brott i Iran

Exiliranier demonstrerar i Oslo mot den senaste tidens våld mot demonstranter i Iran. Arkivfoto.
Exiliranier demonstrerar i Oslo mot den senaste tidens våld mot demonstranter i Iran. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

EU behöver tala mer och längre om Iran, manar Tobias Billström (S) efter sitt första EU-möte som utrikesminister.

Sanktionerna mot landet utökas nu efter det hårdföra agerandet mot demonstranter.

Annons

Annons

EU:s medlemsländer beslutade under måndagens utrikesministermöte att lägga till ytterligare 29 personer och tre organisationer eller företag på sin sanktionslista med anledning av våldsamheterna mot de protesterande i Iran.

De kommer att drabba delar av Revolutionsgardet som ligger bakom detta, berättar Tobias Billström på väg ut från mötet.

Mer i december

Där inne tryckte han själv på för att göra Iran till en ordinarie punkt när ministrarna träffas nästa gång, i mitten av december.

Läget är så pass allvarligt när det gäller det här övervåldet mot demonstranter och kränkningar och brotten som begås mot mänskliga rättigheter att vi behöver det här som en särskild punkt på dagordningen. EU måste fortsätta att hålla fokus på detta, fortsätta att se till att de tappra tjejer och kvinnor som är ute på gatorna och slåss för sina rättigheter märker att EU ger dem sitt stöd, säger Billström.

Annons

Annons

Ingen bytesvara

Varningsord har höjts om att en upptrappad sanktionsstrid riskerar att drabba även det avtal om att hålla Iran borta från kärnvapen som EU gärna vill få ny fart på. De två ämnena behöver dock hållas isär, anser utrikesministern.

Som flera kollegor, inte minst min tyska utrikesministerkollega, har påpekat på Twitter i dag så är det inte så att människorättsfrågor är en förhandlingsvara eller ett byteskort. De här frågorna kan man diskutera parallellt, men man kan inte byta dem mot varandra. EU måste står upp när mänskliga rättigheter blir kränkta på det sättet som det sker i Iran, säger Tobias Billström i Bryssel.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.