A-
A+

Bilrån slutade med 78-årings död – två åtalas

En man och en kvinna åtalas i Blekinge tingsrätt för mord, grovt rån och grov stöld. Arkivbild.
En man och en kvinna åtalas i Blekinge tingsrätt för mord, grovt rån och grov stöld. Arkivbild.
BrottTT

De ville låna 78-åringens bil, men fick nej. Så beskriver åklagaren inledningen till det knivöverfall som ledde till den äldre mannens död. Nu åtalas en man och en kvinna i Blekinge för mord, grovt rån och grov stöld.

Annons

Annons

På brottsplatsen, den äldre mannens hem på den blekingska landsbygden, fanns blodspår som tyder på att han inte avled omedelbart. Utöver knivvåld fick han också motta sparkar och blev stampad i huvudet, enligt åtalet.

Det här våldet som mannen utsattes för har varit omfattande och mycket grovt. Utifrån vad vi har kunnat se på platsen efteråt så gör vi bedömningen att han inte avlidit omedelbart, utan lidit svårt och troligen haft dödsångest, säger åklagare Hedvig Lundblad till TT.

Hade gett skjuts

Mannen var inte närmare bekant med de misstänkta gärningsmännen, trots att de bodde i närheten, men hade tidigare samma januaridag gett kvinnan skjuts. Enligt åklagaren var det därefter som paret fick idén att be om att få låna bilen. Efter angreppet mot honom tog de både bilen och hans plånbok.

Den misstänkte mannen, som är i 30-årsåldern, har erkänt att han utövat visst våld, men nekar till mord, eftersom han hävdar att avsikten inte var att döda. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, erkänner att hon har varit med och tagit bilen, men säger att hon inte deltagit i misshandeln.

Mannen angreps i sitt hem den 14 januari, men hittades först den 17 januari. Under den tiden disponerade paret bilen och ska även ha återkommit till huset och stulit ytterligare saker, enligt åtalet. Åklagaren säger att det handlar om fryst kött, ett dragspel och 18 dryckesflaskor med okänt innehåll.

Jag tycker att det är anmärkningsvärt att de återvänder till platsen och även att de fortsätter att använda offrets bil, säger Hedvig Lundblad.

Annons

Annons

Greps efter dörrknackning

En anhörig till 78-åringen hittade honom död den 17 januari. När poliser knackade dörr i området kom de bland annat till det nu åtalade paret och de uppgifter mannen och kvinnan då lämnade ledde till att de blev misstänkta för inblandning.

Båda kan misstänkas ha lidit av en allvarlig psykisk störning, har en första, mindre rättspsykiatrisk undersökning visat. Därför kommer de också att genomgå en större sådan undersökning senare.

Eftersom de greps flera dagar efter 78-åringens död är det oklart om de vid tillfället var påverkade av droger, men enligt åklagaren finns det uppgifter i utredningen om att de brukar använda droger.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!