A-
A+

Binda elpriset kan vara för sent

Priset på el, öre/kWh per elområde.
Priset på el, öre/kWh per elområde.
EkonomiTT

En rekorddyr elmånad är till ända. Och även om vintern kan bli betydligt värre är det tveksamt om det lönar sig att binda elpriset nu.

Det är lite sent kanske, säger elprisanalytiker Johan Sigvardsson.

Annons

Annons

123 öre per kilowattimme (kWh) blev snittpriset under september i södra Götaland, elprisområde 4. Även i elområde 3, Svealand och norra Götaland, har priserna aldrig varit högre, 92 i öre i genomsnitt. Det är ungefär tre gånger dyrare än en medelseptember och den dyraste månaden någonsin hittills.

För en villakund, lite beroende på uppvärmningsmetod, blev elräkningen bara i september 700–800 kronor dyrare än normalt, inklusive moms. För lägenhetskunden är uppgången i kronor räknat mer måttlig, en hundralapp eller två.

Behövs mycket regn

Vädret är en avgörande orsak, ihop med de extremt höga gaspriserna i Europa, vilket trycker upp prisbilden på hela elmarknaden, även den nordiska. Vattennivån i kraftdammarna ligger 50 procent under normal nivå, enligt Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Det behöver regna dubbelt så mycket under en månad för att komma ikapp, vilket inte är så troligt, säger han.

Närmare hälften av Sveriges elproduktion kommer från vattenkraften. Sinande dammar innebär att vintern kan bli kostsam när elanvändningen går upp.

Det kan bli ordentligt dyrt, men det beror på vädret, säger Johan Sigvardsson på elhandelsbolaget Bixia.

Annons

Annons

Bundna dyra avtal

Har man otur – det blir kallt, priset sticker iväg och elavtalet är rörligt – kan det kosta kanske 1 500 kronor mer i månaden för en villakund med mycket elvärme, jämfört med en mer normal vinter, enligt Sigvardsson.

Att därmed binda sitt elpris kan ju plötsligt framstå som lockande. Fast problemet är att även de fasta avtalspriserna har stuckit iväg inför den sannolika prognosen att priserna kommer att ligga kvar på höga nivåer. Att binda sitt pris i dag ett år framåt kostar omkring en krona per kWh, inklusive moms, i nivå med det rörliga priset senaste tiden.

Så summa summarum, att binda nu kan vara för sent:

Att binda för vintern känns tveksamt, säger Johan Sigvardsson och får i stort sett medhåll från Jonas Stenbeck.

Rörligt pris har historiskt visat sig vara mer lönsamt. Men det är klart, vill man vara på den säkra sidan kan ett bundet avtal kännas tryggare.

Det är också något som synts bland Vattenfalls kunder. Från att fler och fler valt rörligt elavtal de senaste åren:

Nu har det börjat trenda åt andra hållet ganska kraftigt, säger Jonas Stenbeck.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.