A-
A+

Binoche: "Nej till objektifierande roller"

Den franska skådespelaren Juliette Binoche tar emot hederspriset Donostia vid avslutningen av filmfestivalen i San Sebastián.
Den franska skådespelaren Juliette Binoche tar emot hederspriset Donostia vid avslutningen av filmfestivalen i San Sebastián.
FilmTT-AFP

Skådespelare måste lära sig att säga nej till roller som objektifierar kvinnor. Det sade Juliette Binoche när hon tog emot ett hederspris på filmfestivalen i San Sebastián på söndagen.

Annons

Annons

Man måste veta hur man säger nej till saker så att man inte hamnar i en situation där man blir sedd på ett visst sätt, säger Binoche, som numera nobbar roller där hon är "någons kvinna" eller objektifieras som kvinna.

Den 58-åriga fransyskan, som fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll för sin prestation i "Den engelske patienten" 1996, säger att hon känner sig väldigt lycklig över att ha fått göra så många intressanta roller under sin karriär.

Det är inte alltid lätt, men man måste veta hur man tar ett steg ut i det okända där dessa chauvinistiska koder inte längre gäller, säger Binoche och tillägger att hon försöker att aldrig döma ut en roll, "utan omfamna den med alla dess motsägelser, allt dess mörker och för vad som i slutändan gör den mänsklig".
Och när en berättelse leder till en evolution eller en transformation, det är det det som intresserar mig mest, säger hon.

Tillsammans med den kanadensiske regissören David Cronenberg fick Binoche under söndagskvällen motta hederspriset Donostia som ett erkännande av en lång karriär.

Bland tidigare mottagare av Donostia-priset – festivalens högsta utmärkelse – finns Meryl Streep, Richard Gere, Ian McKellen och Robert De Niro. Förra årets pris tilldelades Marion Cotillard och Johnny Depp.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.