A-
A+

Bitcoin åter över 50 000 dollar

Bitcoin stiger i värde. Arkivbild.
Bitcoin stiger i värde. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

För första gången sedan maj har nu kryptovalutan bitcoin klättrat över ett pris på 50 000 dollar.

Annons

Annons

Kryptovalutor som just bitcoin har gjort sig känt för turbulenta kurssvängningar och 2021 har heller inte varit något undantag. Den sista tiden har det dock gått stadigt uppåt och under måndagsförmiddagen kostade en bitcoin 50 249 dollar.

Värdet på valutan har nu stigit mer än 70 procent sedan raset i juni. Då påverkades kryptovalutans kurs negativt av Kinas beslut att begränsa handel med kryptovalutor liksom elbilstillverkaren Teslas besked att sluta acceptera just bitcoin som betalvariant på grund av negativa miljöaspekter i form av ökad elproduktion när kryptovalutan ska framställas.

Nu har det i stället varit flera faktorer som lyft bitcoin, precis som andra kryptovalutor:

Kryptobörsen Coinbase meddelade i förra veckan att man ska köpa 500 miljoner dollar i kryptovalutor. Företagets vd Brian Armstrong lade då också fram beslutet investera tio procent av företagets vinst i just kryptovalutor.

Under måndagen kom också beskedet att betaltjänsten Paypal ska lansera en tjänst där man låter sina brittiska kunder köpa och sälja digitala valutor, något som man tidigare erbjudit som en tjänst på den amerikanska marknaden sedan oktober 2020.

Enligt Vijay Ayyar, högste ansvarig vid kryptobörsen Luno har handeln med bitcoin fått rejält med stöd på nivåer vid 29 000–30 000 dollar.

Det var många som utnyttjade de nivåerna uppger, han för CNBC och tillägger att det finns chanser att den kan nå igen till den absoluta toppnivån igen.

Då behöver dock bitcoin krypa upp till 65 000 dollar, den nivån som uppnåddes i april tidigare i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!