Bjørgen: "En taktisk bom av Frida"

Marit Bjørgen. Arkivbild.
Marit Bjørgen. Arkivbild.
SkidorTT

Frida Karlsson gjorde en taktikmiss när hon drog hela söndagens lopp i Tour de Ski, anser den förra skidstjärnan Marit Bjørgen.

Men en annan norsk skidexpert håller inte med.

Hon gjorde det enda rätta, säger Torgeir Bjørn.

Annons

Annons

Annons

Annons

De norska skidexperterna, Bjørgen i TV2 och Bjørn i NRK är inte ense om svenskans taktik i 10-kilometersloppet i fristil i Val Müstair.

Karlsson låg i täten hela loppet, vilket knäckte henne på slutet och amerikanskorna Jessica Diggins och Rosie Brennan kunde gå förbi.

Jessica gjorde ett smart lopp men man ser att Frida använder mycket energi och vill gå först. Hon gick först i nästan tre och ett halvt varv och då fick de där bakom som de ville. De bjöds aldrig in att dra. Det var en taktisk bom av Frida, säger Bjørgen till TV2.

Karlsson nöjd med taktiken

Karlsson sade till TT efter loppet att hon var nöjd med sin taktik.

Jag bryr mig inte jättemycket om resultatet i dag. Det viktiga är totalen och där har jag skaffat mig ett bra läge, sade Karlsson.

NRK-experten Torgeir Bjørn håller med Karlsson om att taktiken, som gick ut på att dra ifrån det övriga fältet så mycket som möjligt, var lyckad just för touren som helhet.

Jag tror faktiskt att Frida Karlsson löste det på ett förnuftigt sätt. Det viktigaste för henne var att öka till sina största utmanare i totalen. Genom att gå tufft hela vägen ser hon till att klyftan till dem ökade avsevärt, säger han till NRK.

Annons

Annons

"Kan ha avgjort"

Jag vill säga att Frida Karlsson kan ha avgjort Tour de Ski med söndagens lopp. Med sin styrka på sista etappen behöver hon, i nuläget, inte frukta Diggins eller Brennan.

Diggins leder totalt med fem sekunder före Brennan och tio före Karlsson. Fyran Anamarija Lampic, Slovenien, och femman Julia Stupak, Ryssland, är nästan en minut efter. Touren fortsätter på tisdag med lopp i italienska Toblach.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons