Björklöven frias: "Väldigt glädjande"

Svenska ishockeyförbundet lägger ned utredningen om matchfixning i Björklövens match mot Mora. Arkivbild.
Svenska ishockeyförbundet lägger ned utredningen om matchfixning i Björklövens match mot Mora. Arkivbild.
IshockeyTT

Björklöven frias från misstankar om läggmatch av Svenska ishockeyförbundet.

Klubbens ordförande Mikael Salomonsson drar en lättnadens suck, men säger att det tar tid att läka såren:

Vi har ett arbete internt, trots beskedet, att försöka få ihop individerna och laget igen.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet från Svenska ishockeyförbundet på torsdagsmorgonen är att utredningen om matchfixning i samband med det hockeyallsvenska mötet mellan Björklöven och Mora i måndags kväll läggs ned och att inga misstankar kvarstår.

Det är naturligtvis oerhört glädjande att det officiellt är så. Sedan är det naturligtvis oerhört tråkigt att vi skulle behöva hamna i den här situationen, säger Björklövens ordförande Mikael Salomonsson.

Det har varit pressande dagar för klubben och spelarna.

Det är en oerhört jobbig situation att hamna i utifrån de spekulationer som tog fart under kvällen. Ganska fort ställde vi oss positiva till att det skulle startas en utredning och vi har varit behjälpliga i den processen. Förhoppningen var att det skulle gå ganska fort och det har det gjort. Det får vi vara glada och tacksamma för, sedan är det ändå tråkigt att det blev så här eftersom det nu var grundlösa misstankar.

"Bär med oss ärr"

TT: Har ni känt er dömda på förhand?

Nej, det tycker jag väl inte, men det är klart att med de spekulationer som tog fart så är det oerhört tråkigt. Jag tror att alla i laget for väldigt illa som individer och det är framför allt för dem och deras familjer som man tycker att det är tråkigt att de ska behöva utsättas för en sån sak, säger Mikael Salomonsson.

Där ser han att klubben har ett omfattande jobb att göra.

Någonstans bär vi med oss någon form av ärr och det vi gör nu är att vi jobbar individuellt med varje spelare och ledare i klubben. Som lag försöker vi navigera framåt och skapa en plattform där vi tillsammans kan sluta oss kring det här och på något sätt ändå få ut något positivt som kan göra oss starkare över tiden.

Annons

Annons

Märkliga odds

Misstankarna om matchfixning uppstod då topplaget från Umeå klappade ihop trots ett 3–0-ledning, släppte in åtta raka mål och föll med 4–8 mot mittenlaget Mora på hemmaplan. Svenska Spel stoppade vadslagningen kring matchen då bolaget upptäckte att oddsen på Björklöven blev högre vid 3–1-ledning än vid matchstart.

Både Svenska ishockeyförbundet och Svenska Spel startade utredningar kring matchen och polisen informerades.

"Under gårdagskvällen tog Svenska Ishockeyförbundet del av det sista efterfrågade materialet och utredningen visar att ett misstag hos ett spelbolag påverkat odds och oddsrörelser under matchen. Utifrån den insamlade informationen kvarstår inga misstankar mot varken Björklöven, Mora eller övriga inblandade i matchen och Svenska Ishockeyförbundet avslutar därför utredningen", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Mikael Salomonsson säger att han trots all turbulens ändå är nöjd att reaktionerna kom.

Jag vill vara tydligt med att det är väldigt, väldigt bra att alla i samhället och förbundet och ligorna reagerar, för det här är ingenting som vi vill ha i svensk idrott. Så det är samtidigt väldigt bra att det blir en stor reaktion.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons