A-
A+

Björn Andrésen till Visconti: "Fuck off"

Björn Andrésen under filminspelningen av 'Döden i Venedig'. Regissören Luchino Visconti (mitten) presenterade honom senare som 'världens vackraste pojke'. Pressbild.
Björn Andrésen under filminspelningen av "Döden i Venedig". Regissören Luchino Visconti (mitten) presenterade honom senare som "världens vackraste pojke". Pressbild.
FilmTT

16 år gammal medverkade Björn Andrésen i Luchino Viscontis film "Döden i Venedig". På frågan vad Björn Andrésen skulle ha sagt till den italienske regissören i dag, blir det det korta svaret: "Fuck off!"

Annons

Annons

Kristina Lindström and Kristian Petris nya dokumentär "Världens vackraste pojke" visades nyligen under Bergmanveckan på Fårö. Dokumentären, vars titel är hämtad från den italienske regissören Luchino Visconti, handlar om Björn Andrésen som 16 år gammal gjorde rollen som den unge Tadzio i Viscontis 1970-talsfilm "Döden i Venedig". Här berättas historien om hur rollen och marknadsföringen av filmen kom att påverka Andrésen för livet.

I en stort uppslagen intervju i The Guardian berättar han nu att Luchino Visconti inte brydde sig det minsta om sin unge skådespelares känslor. Filmarbetet var det enda som betydde något.

Luchino var den sortens kulturella rovdjur som skulle offra vad som helst eller vem som helst för arbetet, säger Björn Andrésen till tidningen.

Även de svenska dokumentärfilmarna är intervjuade och Kristian Petri har en enkel förklaring till varför han och Kristina Lindström har lagt ner sex års arbete på dokumentären om Björn Andrésen: “Efter att ha varit en offentlig person så länge tycker jag att det var fint för honom att få ta tillbaka historien om sitt liv" säger Kristian Petri.

"Världens vackraste pojke" får svensk biopremiär i höst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!