A-
A+

Björn Skifs: Jag tyckte "Japanen" var okej

I höst är det premiär för Björn Skifs show 'En värld av Skifs' på Hamburger Börs. Det blir en kavalkad av hits, humor och minnen i en praktfull musikalisk uppsättning. Arkivbild.
I höst är det premiär för Björn Skifs show "En värld av Skifs" på Hamburger Börs. Det blir en kavalkad av hits, humor och minnen i en praktfull musikalisk uppsättning. Arkivbild.
NöjeTT

Björn Skifs är tillbaka med en ny show på Hamburger Börs i Stockholm. Efter 33 år står fullblodsunderhållaren återigen på den anrika scenen.

Annons

Annons

Första gången Björn Skifs tog plats på Hamburger Börs var med en krogshow 1978. Det var hans första stora scenföreställning. I höst är han tillbaka på 'Börsen'. Arkivbild.
Första gången Björn Skifs tog plats på Hamburger Börs var med en krogshow 1978. Det var hans första stora scenföreställning. I höst är han tillbaka på "Börsen". Arkivbild.
Senast Björn Skifs showade loss på den anrika nöjesscenen Hamburger Börs var 1989 i 'Öman & Palm'. Då sjöng han i duschen på presskonferensen inför showen. Arkivbild.
Senast Björn Skifs showade loss på den anrika nöjesscenen Hamburger Börs var 1989 i "Öman & Palm". Då sjöng han i duschen på presskonferensen inför showen. Arkivbild.

En kavalkad av hitlåtar, humor och minnen i en praktfull musikalisk uppsättning – så beskrivs Björn Skifs nya show, "En värld av Skifs", som har premiär på Hamburger Börs den 6 oktober.

Showen inviger också det klassiska nöjestillhållet igen efter den renovering som har pågått sedan i våras.

Den folkkäre artisten får sällskap på scen av ett tiomannaband under ledning av Hans Gardemar. Regi och koreografi är signerad Pernilla Skifs, som också är gift med artisten.

För min del fungerar det väldigt bra att jobba ihop med henne. Hon är ett fantastiskt bollplank och har stort kunnande om saker som jag inte har någon koll på, säger Björn Skifs.

Fjärde gången

Det blir fjärde gången som Björn Skifs tar plats på Hamburger Börs, där han också gjorde sin första stora show 1978.

Det var första gången som man tog in en popartist, tidigare hade man bara haft trygga krogartister. För mig var det som att hitta hem, att blanda musik med andra påhitt har alltid varit min bag, ända sedan jag var liten och höll på med revy, säger han.

Det var en stekhet världskändis som stod på scen – fyra år tidigare hade han som förste svensk toppat singellistan i USA med "Hooked on a feeling"– en bedrift som få svenskar senare har upprepat. Därefter återvände han 1984 med "C/o Ansgar Winsch" och 1989 med "Öman & Palm". Däremellan har han gjort många, många shower, men ingen på Hamburger Börs.

Jag har haft fullt upp med annat, och de har haft fullt upp med andra underbara artister. Det ska bli kul att återvända till platsen för brottet, det är ett fantastiskt ställe med lagom stor publik.

Annons

Annons

"Japanen"

"En värld av Skifs" kastar blickar i backspegeln: flera kända och mindre kända nummer från tidigare Hamburger Börs-shower och andra scen- och tv-sammanhang kommer att dyka upp.

Vi får se vad som tål att plockas fram i dagsljuset, det är ju över 40 år sedan den första showen, säger Björn Skifs.

En sak är dock säker: Anna-Lotta Larsson kommer inte att spännas upp på ett dödshjul iklädd flickaktig sommarklänning. Huruvida den ökända sketchen "Japanen" (i vilken Skifs gjorde parodi av en japan) får nytt liv i höst återstår ännu att se.

Det var inte pk då och är ännu mindre pk i dag. Jag tyckte att den var okej då iallafall. Jag vet inte om jag vågar låta den återuppstå. Kanske om jag hittar en bra anledning.

Han ser fram emot att få återvända till Hamburger Börs, dels för att blicka bakåt – men också framåt. Och vem vet, kanske kommer Michelangelo till sist att lyfta på luren och svara?

Det fanns en tid då jag var trött på mina gamla hits, men nu är jag glad över att kunna plocka fram dem i olika sammanhang.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.